«Υπάρχει ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών», αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου. 

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της εγχώριας παραγωγής. 

 

Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.

 

«Ειδικά για το ηλιέλαιο, επιβεβαιώθηκε και γι' αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ, σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

 

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα. Παράλληλα, αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

 

Ειδικότερα, στη σύσκεψη στο Μαξίμου εξετάστηκαν τα εξής:

 

Σιτηρά: Ομαλή η πορεία του εφοδιασμού της χώρας, δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Κρίσιμο ότι η Βουλγαρία, από την οποία εισάγουμε το 40% του μαλακού σιταριού, τηρεί τις συμφωνίες. Κάποιες μικρές εξαγωγές θα κάνει και η Ουκρανία. 

 

Ηλιέλαιο: Δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ το κενό από τις εισαγωγές θα καλυφθεί και μέσω της ανακατεύθυνσης καλλιεργειών που πήγαιναν για βιοκαύσιμο, το οποίο μπορεί να παραχθεί και από άλλα φυτά. Τους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν και νέες καλλιέργειες για παραγωγή ηλιελαίου. 

 

Οικονομική ενίσχυση παραγωγών: Θα τρέξουν άμεσα μέτρα που είχαν προαναγγελθεί, υπάρχει ωστόσο περιθώριο για πρόσθετο πακέτο. Υπάρχουν 26 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και το ποσό θα συμπληρωθεί και με εθνικούς πόρους.

 

Πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων: Δεν είναι ακόμα έτοιμες ορισμένες λεπτομέρειες, οπότε θα αργήσει δύο με τρεις ημέρες το άνοιγμά της. Θα απαιτείται επικαιροποίηση αποθεμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην υπάρξουν τεχνητές ελλείψεις.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.