Η επίθεση στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία φαίνεται ότι ξυπνά μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.
Ο φόβος και η ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα έχει οδηγήσει πολίτες να προμηθευτούν χάπια ιωδίου μεταδίδουν ειδησεογραφικές σελίδες.
«Υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί κάποιος αν δεν έχει συμβεί κάτι. Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ κοινό σκεύασμα» δήλωσε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας στο MEGA.
Στην έκθεση σε ραδιενέργεια, το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να πάρει κανείς χάπι:
«Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυροειδή, δεν προλαμβάνει όλα τα είδη του καρκίνου» τονίζει ο κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπανιδέας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσυ Ρακιτζή λέει στο KavalaNews ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτηση (στην Καβάλα τουλάχιστον) για χάπια ιωδίου, αλλά επισημαίνει ότι πρόκειται για σκευάσματα που δεν διατίθενται από τα φαρμακεία.
«Δεν κυκλοφορεί αυτό το χάπι στα φαρμακεία. Δίνεται από τα νοσοκομεία σε ασθενείς μετά από γνωμάτευση ενδοκρινολόγου. Πρόκειται για μύθο. Δεν χρειάζεται να αναστατωθεί ο κόσμος», λέει η κ. Ρακιτζή.
Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, αλλά και την αγωνία των πολιτών να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.
Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν δεν είναι κατάλληλα για την ραδιενέργεια τονίζει ο ΠΦΣ
Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.
Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής, καταλήγει ο ΠΦΣ