Την πεποίθηση ότι η πίστη των Ουκρανών στην εκκλησία τους και το Χριστό θα παραμείνει πάντα δυνατή και θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο, ακόμα και στο χειρότερο ενδεχόμενο, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε την Τετάρτη (2/3) το απόγευμα, τρίτο σταθμό της επίσκεψής του στη βόρεια Ελλάδα.

 

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, κατά την προσέλευσή του στον καθεδρικό ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην πόλη της Κομοτηνής ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν ο ίδιος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανησυχούν για το μέλλον της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουρανίας, στην περίπτωση που το Κίεβο καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

 

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής χαρακτήρισε την εισβολή «του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν βάρβαρη, βίαιη και απαράδεκτη, που καταπατά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

 

«Η εισβολή αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από καμία εκκλησία, καμία θεολογία και καμία ανθρώπινη αξία. Είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών αδελφών μας, που έχουν το δικαίωμα να διατηρούν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όπως έχουν το δικαίωμα σε μια ανεξάρτητη και αυτοκέφαλη εκκλησία», είπε.

 

Εξέφρασε τη χαρά του που, όπως είπε, βρίσκεται σε μια γνώριμη και αγαπητή πόλη, καθώς σπούδασε ένα διάστημα στο ΔΠΘ, και γιατί τον συνδέουν με την περιοχή βαθιές ρίζες, καθώς η οικογένειά του έχει καταγωγή από την ανατολική Θράκη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στενούς δεσμούς που έχει η ομογένεια της Αμερικής με τον ελληνισμό της Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του στην περιοχή στόχο έχει να τιμήσει το πολυσήμαντο και πλούσιο ποιμαντικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο του αείμνηστου προκατόχου του, του Μαρωνίτη στην καταγωγή αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδη.

 

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους μας να υποδεχόμαστε στην Κομοτηνή και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο», δηλώνει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

 

«Έναν ικανότατο και δραστήριο ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ποιμενάρχη της πολυπληθέστερης ελληνορθόδοξης κοινότητας της διασποράς, που εργάζεται ακούραστα για το καλό της Εκκλησίας και της Ομογένειας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», καταλήγει η ανάρτηση του κ. Μέτιου. 

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ