Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας και οι πληθωριστικές πιέσεις, η κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να μειώσει συγκεκριμένους φόρους στα καύσιμα και στους λογαριασμούς ρεύματος της ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου). 

 

Συγκεκριμένα, μειώνεται ο φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κατά 7 σεντ το λίτρο.Μείωση η οποία αυξάνεται στα 8.3 σεντ το λίτρο αν προσμετρηθεί και ο ΦΠΑ στο τελικό κόστος της τιμής η οποία θα είναι μειωμένη λόγο της έκπτωσης των 7 σεντ. 

 

Μείωση αποφασίστηκε και για τον φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6.4 σεντ ανά λίτρο. 

 

Επιπλέον το Υπουργικό Συμβούλιο άναμψε πράσινο φως για την παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, με τους όρους που ισχύουν. Δηλαδή 9% ΦΠΑ  αντί 19% σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές και 5% ΦΠΑ από 19% στους ευάλωτους που αριθμούν σύμφωνα με όσα ανέφερε η εκπρ. τύπου της ΑΗΚ στο Economy Today, περίπου 34.000 άτομα.

 

«Προχωρούμε με άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση του πληθωρισμού και στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επέκταση του μέτρου για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Μείωση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης. Η Κύπρος καθίσταται η χώρα-μέλος της ΕΕ με τους χαμηλότερους συντελεστές σε φόρους κατανάλωσης», δηλώνει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης