Νέο αίτημα για παράταση 12 μηνών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013, έχει υποβάλει η χώρα μας στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με απάντηση του αρμοδίου Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει πρόσφατα ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο-απάντηση στην ερώτηση που κοινοποιήθηκε στον Βουλευτή σκοπός του αιτήματος που κατέθεσε η χώρα μας είναι με την προσδοκώμενη παράταση 12 μηνών η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των πληρωμών να είναι η 31ή Δεκεμβρίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται κατ ουσία για δεύτερο αίτημα της χώρας μας καθώς έχει ήδη προηγηθεί η υποστήριξη στο αίτημα 17 χωρών για 6μήνη παράταση του εν λόγω προγράμματος. Αίτημα για 6μηνη παράταση έχει υποβάλει και η χώρα μας, αίτημα όμως που έχει απορριφθεί ήδη.

Στην ίδια ερώτηση ο κ. Χαρακίδης είχε ζητήσει να ενημερωθεί τι γίνεται με τα ποσά που δεν απορροφούνται και αν ανακατανέμονται σε άλλες χώρες με υπεραπορρόφηση, πχ Γερμανία.  Επίσης ζητούσε να ενημερωθεί που οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας.

Ως προς τα ποσά που δεν απορροφούνται το αρμόδιο Υπουργείο απαντά ότι επιστρέφονται στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν ανακατανέμονται στις άλλες χώρες.

Ως προς τις αιτίες ύπαρξης των χαμηλών ποσοστών απορροφητικότητας και ειδικά για τα προγράμματα αλιείας το Υπουργείο απαντά ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και ειδικότερα στην περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών,  των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις, και την οικονομική δυσπραγία του δημοσίου.