Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στο τραπέζι μετά την αναζοπύρωση της πανδημίας και το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

 

Στον επιδημιολογικό χάρτη μετά και τη νέα εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων είναι «κόκκινη» η μισή Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς που  οι πληροφορίες τους φέρουν να εισηγούνται νέα μέτρα σε εστίαση, ψυχαγωγία, αλλά και μάσκα παντού, ειδικά στις περιοχές που ο covid-19 «βράζει», όπως η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη.

 

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης αφήνει ανοιχτό ακόμα και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες» περιοχές. Κρίσιμη ημέρα είναι η Τετάρτη που συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εξετάζοντας τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα.

 

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων στις «κόκκινες» περιοχές.

 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, «Η συζήτηση αυτή τη στιγμή περιστρέφεται γύρω από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. Το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή είναι ότι η πιθανότητα εκρίζωσης του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί, δεν πρόκειται να φύγει, αργά ή γρήγορα όλοι μας θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όποια μέτρα κι αν σκεφτόμαστε, πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου και το μόνο τέτοιο μέτρο είναι ο εμβολιασμός».

 

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα όπως αυτό της κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά, όπως είπε, «μόνο σε ακραίες συνθήκες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και μόνο με την προοπτική να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό». «Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις "κόκκινες" περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ. 

 

Αναφερόμενος σε «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλία και η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα να ληφθούν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων» είπε, αναφορικά με την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου.