Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, δυνάμεις πεζικού, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa warrior – που πήραν το βάπτισμα του πυρός συμμετέχοντας για πρώτη φορά και μάλιστα ενεργά σε "Παρμενίωνα" – έστειλαν ηχηρά μηνύματα σε όσους προκαλούν σκορπίζοντας «φωτιά και ατσάλι».

 

Ένα μεγάλο μέρος της αποτρεπτικής τους ικανότητας ξεδίπλωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις το πρωί στα Λάβαρα του Εβρου στο πεδιο βολής Ψηλός Σταλος, στην Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων Αισιος Οιωνός 21 στο πλαίσιο του Παρμενίωνα.

 

Όσα είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος: 

 

Παρακολουθώντας αυτήν την τρομακτική επίδειξη ικανοτήτων και ισχύος πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθαν στο μυαλό μου τα λόγια του Στρατηγού Ρόμπερτ Λη, Στρατιωτικού Αρχηγού των Nοτίων στο Γκέτισμπεργκ λίγο πριν αναπτυχθούν οι Δυνάμεις στο πεδίo, σ’ εκείνη τη μοιραία επίθεση: «Ευτυχώς που ο πόλεμος είναι τόσο τρομακτική υπόθεση, αλλιώς θα μπορούσαμε όλοι εύκολα να τον αγαπήσουμε».

 

Πράγματι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας πρέπει, εάν απαιτηθεί και αν χρειαστεί, να πολεμήσουν. Όμως σε κάθε περίπτωση -και θα έλεγα εγώ για να μη χρειαστεί να πολεμήσουν- θα πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να ναι άρτια εκπαιδευμένες, άριστα εξοπλισμένες, ετοιμοπόλεμες δηλαδή. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με το φρόνημα αποτελούν τελικά τη μεγάλη δύναμη αποτροπής που είναι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

 

Σήμερα καταδείχθηκε και στον πλέον δύσπιστο, η μεγάλη, η τρομακτική αυτή δύναμη αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, εδώ στον Ακριτικό Έβρο στην κλιμάκωση της Άσκησης “Παρμενίων 2021”, όπου μόλις παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική σειρά στρατιωτικών ενεργειών ως προς τη σχεδίαση, την εκτέλεση και την οργάνωση.

 

Η εξαίρετη απόδοση των ασκουμένων, το φρόνημα και ο επαγγελματισμός των στελεχών, η διαθεσιμότητα των μέσων, καθώς και η τεράστια ισχύς πυρός των οπλικών συστημάτων που είδαμε στο πεδίο της μάχης, κατέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν αξιόμαχες, βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα και βέβαια σε άριστη επιχειρησιακή κατάσταση. Γι’ αυτό οφείλονται θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, διοργανωτές, σχεδιαστές και εκτελεστές αυτής της άσκησης.

 

Γεγονός είναι όμως ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ο υβριδικός χαρακτήρας των απειλών και η γενικότερη γεωπολιτική ρευστότητα δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας και διεθνώς τόσο τρέχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, όσο και απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση.

 

Αναλαμβάνουμε αμυντικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι η χώρα, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα, βρίσκεται πλέον μπροστά από τις εξελίξεις και έχει βρει τον βηματισμό της με σημαντικά επιτεύγματα σε πολλούς τομείς.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, οι Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται συνεχώς σε δομές, ανανεώνονται σε ανθρώπινο δυναμικό και θωρακίζονται με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα προβολής ισχύος, οπλικά συστήματα τελευταίας γενιάς όπως η πρόσφατη προμήθεια αεροσκαφών “Rafale” αλλά και η πολύ πρόσφατη συμφωνία για την πρόκτηση φρεγατών “Belharra” και την τεράστια ενίσχυση του Στόλου μας.

 

Στόχος βέβαια είναι αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας σε κρίσιμους τομείς όπως αυτοί έχουν αναληφθεί από την ανάλυση του περιβάλλοντος απειλών με την πλέον σύντομη κατά το δυνατόν υλοποίησή τους.

 

Ταυτόχρονα η χώρα μας ασκεί ενεργή Αμυντική Διπλωματία έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία και επαύξηση ,ενίσχυση διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στην Αυστρία μία χώρα η οποία συμμερίζεται με μας, πάρα πολλές απόψεις και θα έλεγα αναλύσεις σε σχέση με το γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή μας.

 

Μόλις χθες βράδυ γύρισα από μια ημερήσια επίσκεψη στη Γαλλία για την σημαντικότατη σύναψη της Αμυντικής Συμφωνίας. Όπως θα έλεγα, όλοι μας την ονειρευόμαστε εδώ και αρκετό καιρό με τη φίλη και σύμμαχο χώρα, τη μόνη που έδειξε τόσο μεγάλη διάθεση να είναι δίπλα μας αλληλέγγυα σε μας, σε όλα τα επίπεδα, στον ευρύτερο χώρο μας. Αύριο θα μεταβούμε στην Κύπρο προκειμένου να δηλώσουμε διά της εκεί παρουσίας μας για μια ακόμη φορά πόσο δίπλα είμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή στους Κύπριους αδελφούς μας.

 

Η Συμφωνία που υπεγράφη χθες με τη Γαλλία είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά στην ενεργό διπλωματική προσπάθεια, αλλά και στο πεδίο της Αμυντικής Διπλωματίας. Πρόκειται για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια. Προβάλλει ένα υψηλότατο αποτύπωμα στην Άμυνα και την Ασφάλεια και προάγει διεθνώς το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδος. Με τη Γαλλία δεν μας συνδέει μία απλά συγκυριακή σχέση που έχει να κάνει με τις συνθήκες μετατόπισης γεωπολιτικών δεδομένων. Η σχέση με την Γαλλία είναι διαχρονικά ισχυρή κι έχει ιστορική διάσταση.

 

Με το αξιόμαχο του αμυντικού μας συστήματος και με την οικοδόμηση Συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ανυψώνουμε το διεθνές μας κύρος, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ευρύτερα.

 

Σε αυτό το περιβάλλον οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά που εγγυώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθημερινά, βρίσκονται παντού, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ετοιμοπόλεμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή και να διασφαλίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα και τα ζωτικά μας συμφέροντα.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόπιστες, ικανές και ισχυρές.

 

Χρησιμοποιούμε τις αμυντικές και αποτρεπτικές δυνατότητές τους και παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες Αμυντικής Διπλωματίας, αναδεικνύοντας διεθνώς τις εθνικές θέσεις και προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας μας.

 

Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων προσηλωμένοι στο καθήκον μας, στέλνουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αποτρεπτικής δεινότητος και της ισχύος και κρατούμε ψηλά τη σημαία της Ελλάδας.

 

Σήμερα, με την παρουσία μας σε μια σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε, εδώ από τον ακριτικό Έβρο προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά, εφ’ όσον τούτο απαιτηθεί.

 

Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόμαστε νυχθημερόν, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε επάξια στις σύγχρονες προκλήσεις και να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά ζωτικά συμφέροντά μας..

 

 Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως το «ξίφος της Ελλάδας» (μου αρέσει να το λέω αυτό) οφείλουν να είναι σε αυτήν την εξαιρετική θέση για να εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση αυτό το ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα. Η δική μας δουλειά όσον αφορά στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, σε αγαστή συνεργασία με την Στρατιωτική Ηγεσία (γιατί αυτό που γίνεται είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής δουλειάς), να εργαζόμαστε γι’ αυτό.

 

Επιτρέψτε μου έναν λίγο πιο προσωπικό τόνο, αξίζει τον κόπο να κάνουμε ό,τι κάνουμε, να εργαζόμαστε όπως εργαζόμαστε και να δίνουμε το κάτι παραπάνω από τον προσωπικό μας χρόνο από το «είναι» μας γι’ αυτές  τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αξίζει τον κόπο για αυτά τα Στελέχη που σήμερα σάς έδειξαν μόνο ένα μικρό κομμάτι από τον επαγγελματισμό τους, την αίσθηση της αποστολής και του καθήκοντος που τα διακατέχει, την ικανότητα τους να ανταπεξέρχονται σε κάθε αποστολή που τους ανατίθεται και εν τέλει το ισχυρότατο Πατριωτικό φρόνημά τους.

 

Αξίζει τον κόπο και η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Αυτό είναι το τελευταίο αλλά και το σίγουρο για το οποίο μπορώ μιλώντας εξ ονόματος της Πολιτικής Ηγεσίας και ασφαλώς είμαι σίγουρος ότι συμφωνεί και η Στρατιωτική Ηγεσία αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

 

Δείτε Φωτογραφίες: