«Τρεις Ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης και Μανόλης Αναγνωστάκης»

 

Ένα πρόγραμμα με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Μανόλη Αναγνωστάκη. Τραγούδια αντίστασης, εξέγερσης, τραγούδια μελωδικά, λυρικά, ερωτικά, τραγούδια για μιαν άνοιξη που δεν ήρθε ποτέ αλλά και για τις «χρυσές πολιτείες που ξανοίγονται μπρος μας λουσμένες στην αλήθεια και στο αίθριο το φως».

 

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων και θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. 

 
Είναι τα τραγούδια των κύκλων Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη και 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Πολιτεία, Της εξορίας, Λυρικά, Οκτώβρης ´78, σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη,Μπαλάντες, Της Εξορίας και Αρκαδία VIIΙ που περιλαμβάνει το Μιλώ και τον Χάρη, τραγούδια του είδους που ο Μίκης Θεοδωράκης ονομάζει τραγούδια-ποταμό, σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη. 

 

Ο ποιητικός λόγος γίνεται δραματικός μονόλογος. Με φόντο το μουσικό πάλκο των αναμνήσεων ο ηθοποιός ενσαρκώνει τους εναλλασσόμενους ρόλους. Γίνεται πότε ο συνθέτης, πότε ο ποιητής και πότε οι πάσχοντες ήρωες των ποιημάτων: η θρηνούσα μάνα, ο προφήτης που χαιρετίζει τον ήλιο και προμηνύει τον ήχο της καμπάνας της επανάστασης, ο ιδεολόγος που προσδοκά μια καλύτερη ζωή και καταγγέλλει το ζοφερό παρόν του, ο νέος που αγωνίστηκε, αλλά νικήθηκε από το τέρας και γκρέμισε τις ψευδαισθήσεις του.

 

Ο ερωτευμένος, ο ξενιτεμένος, ο αγωνιστής, ο βασανισμένος, ο Ήρωας!

 

Ο συνθέτης σαν άλλος Οδυσσέας προσφέρει σπονδή τη μουσική του για να βγουν οι σκιές των ποιητών, να πάρουν μορφή, να τραγουδήσουν τους αγώνες, τα βάσανα, την προδοσία, τον θάνατο των ιδανικών αλλά και τα όνειρα, την ελπίδα, τον έρωτα. Καθετί που συνιστά την ψυχή της ελληνικότητας ολόκληρης της μεταπολεμικής γενιάς.

 

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έπαιξε άπειρες φορές αυτόν τον ρόλο και μπορεί να το κάνει και τώρα μαζί με το έργο του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη και του Μανόλη Αναγνωστάκη.

 

Τρεις ποιητές και ένας συνθέτης. Ασυμβίβαστοι ποιητές, αγωνιστές, μαχητές της Ελευθερίας.

 

Τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Σαββέρια Μαργιολά και ο Παναγιώτης Πετράκης που συμμετέχει με τον διπλό ρόλο του ερμηνευτή και ηθοποιού.

 

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

 

Μουσικοί

 

Θανάσης Βασιλάςμπουζούκι, κορυφαίος

 

Γιάννης Ματσούκαςμπουζούκι

 

Δημήτρης Ανδρεάδηςπιάνο

 

Ξενοφών Συμβουλίδηςπνευστά

 

Νίκος Γκιόλιαςκιθάρα

 

Αρτέμης Σαμαράςβιόλα

Λευτέρης Γρίβαςακορντεόν

Θεόδωρος Κουέληςμπάσο

 

Νίκος Σκομόπουλοςντραμς

 

Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδηςκρουστά 

 

Μιχάλης Αλεξάκηςηχοληψία

 

Σάκης Καρασαρίνηςηχοληψία

 

Θανάσης Βασιλάςμουσική επιμέλεια

 

Μαργαρίτα Θεοδωράκηκαλλιτεχνική διευθύντρια 

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 

 

Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

 

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο (6 € κανονικό, 3 € μειωμένο για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας).

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για άτομα ηλικίας έως 25 ετών με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ανέργους, δικαιούχους κοινωνικού επιδόματος και εκπαιδευτικούς με την επίδειξη των ανάλογων παραστατικών.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. 

 

Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: https://digitalculture.gov.gr/2021/08/tris-piites-agonistes-tis-eleftherias-mesa-apo-ti-mousiki-tou-miki-theodoraki-giannis-ritsos-tasos-livaditis-ke-manolis-anagnostakis-archeo-theatro-filippon/

  

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

  

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. 

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. 

 

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

 Πληροφορίες:

 

-                 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου). 

 

-                 Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00. 

 

(δελτίο Τύπου)