Ανοιχτό άφησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους το ενδεχόμενο να ενταχθούν και τα φαρμακεία στο επιχειρησιακό πλάνο του εμβολιασμού.

 

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 το πρωί της Πέμπτης 8/4/2021 απάντησε σε σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων. 

 

Η πιθανότητα να ενταχθούν τα φαρμακεία στους εμβολιασμούς δεν έχει αποκλειστεί, ειδικά για το εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο αποτελείται από μία δόση. 

 

Εκτιμάται ότι αυτό θα επιταχύνει σε τεράστιο βαθμό τους εμβολιασμούς, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν πλήρως καλυφθεί από αντισώματα πολίτες που θα έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο, την ώρα που άλλοι πολίτες που εμβολιάζονται τώρα πρέπει να περιμένουν έως τις αρχές Ιουλίου για τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca. 

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι περί τα μέσα Απριλίου αναμένονται στην Ελλάδα οι πρώτες λίγες δόσεις του Johnson and Johnson, ότι θα ακολουθήσει μια μεγάλη παρτίδα μέσα στον Μάιο και ότι τον Ιούνιο αναμένονται στη χώρα περίπου 1 εκατομμύριο τεμάχια από το μονοδοσικό εμβόλιο. 

 

Ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για δύο σημαντικά ορόσημα στη διαδικασία του εμβολιασμού. 

 

Το πρώτο από αυτά αφορά στην περίοδο προς το τέλος Απριλίου με αρχές Μαϊου, οπότε κι εκτίμησε ότι θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως οι ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και οι πολίτες 60 ετών και άνω, ώστε προς το τέλος Μαΐου να ανοίξει η διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού από 18 έως 59 ετών

 

Το δεύτερο αφορά στην περίοδο από το τέλος Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου. Τότε, είπε, «θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ώστε να μπορούμε μιλάμε για "τείχος ανοσίας".