Έξι στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η ελληνική αστυνομία ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, ενώ επίσης θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ένταση των τελευταίων ημερών, που οδήγησε στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

 

Αυτό δείχνει η ηλεκτρονική έρευνα επικαιρότητας της εταιρείας Prorata με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Νέα Σμύρνη, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαρτίου 2021, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων (Judgmental Sampling Technique). 

Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν βάσει της αυτοτοποθέτησης στον άξονα «Αριστερά-Δεξιά».

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

Το 8% διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά. Αντίθετα, το 44% πιστεύει ότι η ελληνική αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 14% το ίδιο κακά.

Η πλειονότητα (61%) εκτιμάει ότι η ΕΛ.ΑΣ ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ότι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις

Το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, το 30 % τις εμπιστεύεται και το 3% δεν έχει άποψη ή επιλέγει να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.

Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

Για το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στο κυβερνών κόμμα, καθώς το 60% δηλώνει πως το τελευταίο φέρει σχετική ευθύνη σε «μεγάλο» ή «απόλυτο» βαθμό. Αντίστοιχα, το 58% δηλώνει ότι «μεγάλη» ή «απόλυτη» ευθύνη φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, στο οποίο επιρρίπτονται «μεγάλες» ή «απόλυτες» ευθύνες από το 40% των ερωτηθέντων.