«Παγώνουν» προσωρινά όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Η Τριμελής Επιτροπή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκανε δεκτό αίτημα 46 κατοίκων της Θεσσαλονίκης, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου,  να εξεταστούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ως πιλοτικές δίκες, αναφέρει η ερτ. 

 

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με  την συνταγματικότητα και νομιμότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ.

 

Στις αιτήσεις ακυρότητας οι προσφεύγοντες  υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η  απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,  η οποία εκδόθηκε κατ΄ επιταγή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι νόμιμη και παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δημόσιες συναθροίσεις και την αρχή της αναλογικότητας.