Νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι δείκτες θετικότητας κορωνοϊού σε πολλές περιοχές παραμένουν υψηλοί, παρότι η Θεσσαλονίκη είναι ήδη σε lockdown εδώ και εβδομάδες, λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο του συνοριακού σημείου ελέγχου στην Κρυσταλλοπηγή, διπλά τεστ σε όσους εισέρχονται στη χώρα και αυστηρότερους ελέγχους στη μετακίνηση των πολιτών και στους χώρους εργασίας.

 

“Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown”, είπε ο κ. Πέτσας.

 

Ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την Παρασκευή 20/11 στις 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα Βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

 

Όσοι εισέρχονται στην χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

 

Δεύτερον, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

 

Ο κ. Πέτσας απηύθηνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να βοηθηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές να σώσουν ζωές.

 

“Ας στηρίξουμε τα μέτρα για να μην καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, μένοντας σπίτι για να μένουμε ασφαλείς” τόνισε, προειδοποιώντας ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων για αυτό συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ και υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη.