Μετά την ανακοίνωση πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκα όπου απαιτείται.   

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως θα κόβονται πρόστιμα για τους παραβάτες που δεν φορούν μάσκα εκεί που η χρήση της κρίνεται υποχρεωτική. 

 

Αναλυτικά, το ύψος του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα εκεί που απαιτείται αναμένεται να αγγίξει τα 150 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το OPEN, και θα επιβάλλεται από τους αστυνομικούς ή τους δημοτικούς υπαλλήλους που θα διενεργούν ελέγχους στους χώρους που κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως για το ύψος των σχετικών προστίμων.  

 

Υπενθυμίζεται πως η μάσκα είναι απαραίτητη σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Αυστήρη σύσταση για χρήση μάσκας γίνεται και για σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και μέσα μαζικής μεταφοράς.   

 

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει το πρόστιμο των 1.000 ανά άτομο για συναθροίσεις άνω των εννέα ατόμων και το πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που τα λειτουργούν χωρίς να έχουν λάβει την άδεια. Από την αρχή του μέτρου μάλιστα έχουν επιβληθεί πάνω από 500 τέτοια πρόστιμα.   

 

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων με κάρτες