Κατατέθηκε η υπ' αριθ. 5894/23-4-2020 ερώτηση από τον βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, για τομείζον αναπτυξιακό ζήτημα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που αφορά την επιδότηση του κόστους εργασίας του 12% για τις επιχειρήσεις της περιοχής που έπαψε να καταβάλλεται από το β΄εξάμηνο του 2010 και καταργήθηκε με υπουργική απόφαση του κ. Σταθάκη, Υπουργού Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης το 2016.

 

Η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οφείλουν όχι μόνο να πάρουν σαφή θέση για το μείζον αυτό θέμα αλλά  να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες ώστε να καταβληθεί το συνολικό οφειλόμενο ποσό της επιδότησης σε όλες τις δικαιούχες επιχειρήσεις  της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

 

Να καλωσορίσουμε την ομάδα Βουλευτών του Σύριζα που κατέθεσε παρόμοια ερώτηση στην πραγματικότητα και να τους θυμίσουμε πως η Κυβέρνηση των Συριζα-Ανελ ήταν αυτή που κατάργησε την επιδότηση του εργατικού κόστους τωνεπιχειρήσεων και πως καλό θα ήταν να μην περιπαίζουν τους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από δικές τους αποφάσεις.

 

 

 

Τα σημαντικότερα σημεία της Ερώτησης:

 

Τον Απρίλιο του έτους 2016 με την υπουργική απόφαση 13311/273 που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ,καταργήθηκε η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του ν. 1767/1988 για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριεςπεριοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

 

Παρότι η επιδότηση εργασίας 12% των επιχειρήσεων της Θράκης είναι μια ενίσχυση θεσμοθετημένη από το 1976, έχει νακαταβληθεί στις επιχειρήσεις της περιοχής από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010.

 

Το ποσό των οφειλών, που έχει συσσωρευθεί από τότε, πλησιάζει, αθροιστικά για τις επιχειρήσεις της Θράκης και τηςΑνατολικής Μακεδονίας, τα 240 εκατ. Ευρώ.

 

Ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης, κος Σταθάκης προέβη στην αιφνίδια κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης, καίτοιγνώριζε ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν είχε καταβάλει στις επιχειρήσεις τις οφειλόμενες ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έωςτο έτος 2015.

 

Με την υπ’ αριθμόν 305/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώθηκε η εν λόγω υπουργική απόφαση13311/273/21.3.2016, με την οποία καταργήθηκε η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του ν. 1767/1988 για τις επιχειρήσειςπου εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Με τον τρόποαυτό, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαίωσε τον πολυετή αγώνα των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων και παράλληλαδίνει το δικαίωμα στα Υπουργεία σας να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή των οφειλομένων ενισχύσεων προς τουςδικαιούχους.

 

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σε ερώτηση για το ίδιο θέμα που είχα καταθέσει το 2016 είχε ψευδώς διαμηνύσει στηναπάντησή της προς εμένα και τους παραγωγικούς φορείς της Θράκης, ότι η επιδότηση κόστους εργασίας του 12% ήτανασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο, σε απάντηση, όμως, της Κομισιόν και συγκεκριμένα της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού τηςΕ.Ε. σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, αναφέρεται ότι «το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθείγια έργα που υλοποιούνται σε μειονεκτούσες περιοχές όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, εφόσον συνδέεται μεαρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για χορήγηση ενισχύσεων στις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων τωνδαπανών μισθοδοσίας καθώς και για την απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση».

 

Οι επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ και ο κόσμος της εργασίας αναμένουν τώρα να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις δικές τηςυποχρεώσεις.

 

 

 

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

1.Μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση 13311/273/21.3.2016,με την οποία καταργήθηκε η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του ν. 1767/1988 για τις επιχειρήσεις πουεδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη,σκοπεύετε να ικανοποιήσετε το δίκαιο αυτό αίτημα όλων των επιχειρήσεων της ΠΑΜ-Θ είτε έχουν προσφύγειδικαστικά για το ζήτημα της απόδοσης της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους εργασίας είτε όχι, που εκκρεμείαπό το Β’ εξάμηνο του 2010;

 

 

 

2.Θεωρείτε ότι μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ αλλά και την συγκεκριμένη τοποθέτηση του ΕπιτρόπουΑνταγωνισμού της Ε.Ε., συνεχίζουν να υφίστανται λόγοι αναίρεσης του μέτρου επιδότησης κόστους εργασίας γιατις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αν ναι ποιοι είναι αυτοί;

 

 

 

Αν δεν υπάρξει και σε αυτή την φάση επανεκκίνηση της οικονομίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,μετά την τρομακτική ύφεση των τελευταίων μηνών αλλά και με την εν γένει υστέρηση που την διακρίνει σε ό,τι έχεινα κάνει με τους αναπτυξιακούς της δείκτες, πότε θα συμβεί αυτό; Υπάρχει εν τέλει πολιτική βούληση στηνπαρούσα κυβέρνηση να στηριχθεί η καθημαγμένη οικονομία της ΑΜ-Θ ή θα δούμε και πάλι να επαναλαμβάνεταιτο έργο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

 

 

 

Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Καβάλας