Τελικά δεν είναι ασθένεια μόνο των γερόντων αλλά φαίνεται ότι κινδυνεύουν εξίσου και οι νεότεροι. Αυτό προέκυψε από την τελευταία ενημέρωση που έκανε το απόγευμα του Σαββάτου 14 Μαρτίου ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας. 

 

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν 

 

Το 51% των νοσούντων είναι άνω των 65 ετών όμως… σχεδόν οι μισοί είναι μικρότερων ηλικιών, γεγονός που πρέπει να εντείνει την ανησυχία στο σύνολο του πληθυσμού καθώς σήμερα υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι ο κορωνοϊός δεν τους αφορά. 

 

"Περιμένουμε σοβαρές πνευμονίες"

 

«Θα πλήξει περισσότερο τις μεγάλες ηλικίες και τους χρονίως πάσχοντες αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι» προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να είναι όλοι προετοιμασμένοι: «Θα έχουμε σοβαρές πνευμονίες τις επόμενες εβδομάδες». 

 

Πιο εύκολα κολλάνε κορωνοϊό οι καπνιστές

 

Σε ερώτηση για τους υπέρβαρους, τους παχύσαρκους και τους καπνιστές, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως αυτοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη. Δεν υπάρχει μελέτη ή κλινικά δεδομένα που να τους συνδέουν με μεγαλύτερη θνησιμότητα ή μεγαλύτερη νοσηρότητα από τον κορωνοϊό. 

 

Όμως, όπως τόνισε, οι καπνιστές διαθέτουν «μεγαλύτερο υποδοχέα» του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα είπε: «δεν ξέρουμε αν θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από τους άλλους ασθενείς αλλά γνωρίζουμε ότι θα κολλήσουν πιο εύκολα». 

 

 

Η αλήθεια για κρούσματα & νεκρούς

Στα 228 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα (14/2/2020 – 18:00) ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 3, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του εκπροσώπου της ειδικής επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα. Από αυτά, τα 38 κρούσματα είναι νέα – χθες Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί 190 κρούσματα.

 

Από τα 228 κρούσματα, τα 57 νοσηλεύονται εκ των οποίων 5 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και σε κρίσιμη κατάσταση. Μόλις 8 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο. 

 

Ο μέσος όρος ηλικίας των 3 έως τώρα νεκρών είναι τα 73 έτη όμως ο ιός φαίνεται ότι προσβάλλει πολύ και τις ηλικίες από 40 έως 65 ετών και όχι μόνο τους υπέργηρους. 

 

 

Προσοχή: άρχισε να μεταδίδεται αυτόνομα ο ιός 

 

Συνολικά, 22 κρούσματα αφορούν σε «πιθανή εγχώρια μετάδοση, δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα» πράγμα που δείχνει ότι ο ιός πλέον άρχισε να μεταδίδεται με ανεξάρτητο τρόπο μέσα στη χώρα.  

 

 

Τα μέτρα θα αποδώσουν τον Απρίλιο! 

 

«Τα μέτρα θα αποδώσουν μετά από 2-3 εβδομάδες» είπε ο κ. Τσιόδρας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν ότι ο κορωνοϊός στην Ελλάδα θα φτάσει στο αποκορύφωμά του μέσα στον Απρίλιο. Το αν θα αποδώσουν όμως ή όχι τα μέτρα θα φανεί από το ΑΝ θα εφαρμοστούν. Ο μόνος τρόπος για πλήρη προστασία του εαυτού μας αλλά και της εξάπλωσης του ιού στους γύρω μας είναι... να μείνουμε σπίτι! 

 

Μεγάλη ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα 

 

«Δε με ανησυχούν οι θάνατοι αλλά τα ορφανά κρούσματα που το καθένα δίνει ένα δικό του κύκλο μετάδοσης» είπε ο κ. Τσιόδρας εξηγώντας ότι όλο αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, σαν «πυραμίδα».

 

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα αλλά και τα περισσότερα κρούσματα γενικά είναι στην Αθήνα

 

Τα σούπερ μάρκετ & ο συνωστισμός

Μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελεί ο πανικός και μικρότερο ο ιός, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά και θα παραμείνουν ανοιχτά. Όμως υπογράμμισε ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν τον συνωστισμό και τις ουρές. 

 

«Να σκεφτόμαστε ότι έχουμε ήδη κολλήσει»

 

Χρησιμοποίησε μάλιστα λόγια ενός ξένου γιατρού που πολύ εύστοχα είπε: «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι προφυλασσόμαστε για να μην κολήσουμε αλλά να σκεφτόμαστε ότι έχουμε τον ιό και πρέπει να προσέξουμε να μην τον μεταδώσουμε». 

 

Εξακολουθείται να γίνεται εξαντλητική ιχνηλάτηση ώστε να μην υπάρχει δραματική αύξηση, όπως έγινε σε άλλες χώρες αλλά πλέον διαπιστώνεται ότι ο ένας κολλάει τον άλλο.  

 

Νέα κριτήρια για την εξέταση κορωνοϊού

 

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, έχουν γίνει έως το μεσημέρι του Σαββάτου 14/3/2020 περισσότεροι από 3.400 εργαστηριακοί έλεγχοι σε ασθενείς σε σοβαρά συμπτώματα και υποψία για κορωνοϊό.

 

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια λέγοντας συγκεκριμένα ότι «δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή ασθενείς με ήπια συμπτωματα». 

 

 

τηλε-συνταγές σε Διαβητικούς και Χρονίως πάσχοντες 

 

Χρονίως πάσχοντες όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί, θα έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή με μια νέα διαδικασία μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

 

Θα αιτούνται τα φάρμακά τους μέσω τηλεφώνου ή φαξ ή email και τα φάρμακα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι συγγενείς τους από τα φαρμακεία. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για ασθενείς ειδικών περιπτώσεων που χρειάζονται γνωματεύσεις.

 

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα προβλεφθούν ειδικές διαδικασίες ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία της αιμοδοσίας ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις. 

 

Μείνετε συντονισμένοι

και ακολουθήστε μας στο facebook