γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

 

Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020 λάβαμε αναφορές από αναγνώστες μας ότι παρατηρούνται συμπεριφορές πανικού σε σούπερ μάρκετ της Καβάλας, λίγες ώρες μετά την δημοσιότητα που έλαβε η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη). 

 

Επισκεφθήκαμε καταστήματα 4 αλυσίδων σούπερ μάρκετ (Σκλαβενίτης, Μασούτης, Βασιλόπουλος, Lidl) το τελευταίο δίωρο του ωραρίου λειτουργίας τους (19:00-21:00). Όντως η κίνηση για ημέρα Τετάρτη ξεπερνούσε τα συνηθισμένα. 

 

Στα σούπερ μάρκετ υπήρχε μεγάλη επάρκεια σχεδόν σε όλα τα είδη, με εξαίρεση ορισμένα για τα οποία φαίνεται ότι υπήρξε ξαφνικά αυξημένη ζήτηση από μερίδα συμπολιτών μας που… δεν έκρυψαν τον πανικό τους. 

 

Ποια προϊόντα "έβαλαν στο μάτι"  

 

Τα είδη που πήγαν να «εξαφανίσουν» ήταν κυρίως αλεύρι, ζάχαρη, ρύζι, ζυμαρικά, γάλα μακράς διαρκείας, ντομάτα κονσέρβα και απολυμαντικά είδη, όπως μαντηλάκια και υγρά και σε ορισμένες περιπτώσεις και χαρτικά - κυρίως χαρτί υγείας ή εμφιαλωμένο νερό. Οι ελλείψεις παρατηρήθηκαν σε συγκεκριμένες μάρκες και μόνο σε ορισμένους κωδικούς προϊόντων.  

 

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, έγιναν επί τόπου αναπληρώσεις των ειδών από τις αποθήκες που διατηρούνται εντός των καταστημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αναπληρώσεις προγραμματίστηκαν για μέσα στη διάρκεια της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου. 

 

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω, έγιναν αναπληρώσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και έμειναν κενά μόνο λίγα σημεία συγκεκριμένων κωδικών για να αναπληρωθούν αργότερα. 

 

Τι λένε οι εκπρόσωποι των καταστημάτων 

 

Σε ερωτήσεις του KavalaNews.GR οι εκπρόσωποι των καταστημάτων των σούπερ μάρκετ εξήγησαν ότι υπάρχει επάρκεια στις αποθήκες σε όλα τα είδη για τα οποία υπήρξε μεγάλη ζήτηση. Ιδίως στα μη ευπαθή προϊόντα που έσπευσαν κάποιοι να αγοράσουν, η επάρκεια στις αποθήκες των εταιριών μπορεί να καλύψει ακόμη και πολλούς μήνες κρίσης, για τον απλούστατο λόγο ότι τα προϊόντα αυτά δεν έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης. 

 

Τονίζουν ότι υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται τέτοιος πανικός. Είναι φυσικό, η αποθήκη μέσα σε ένα κατάστημα να μην έχει απεριόριστη χωρητικότητα και μέσα στη μέρα να παρατηρηθούν ελλείψεις, οι οποίες όμως καλύπτονται είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη μέρα από την μεγαλύτερη αποθήκη της εταιρίας. 

 

Ο πανικός ορισμένων βλάπτει το σύνολο 

Οι περισσότεροι αντιμετώπισαν την κατάσταση με χαμόγελο και χιούμορ, ωστόσο δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για την ψυχολογία που διαμορφώνεται. Εκπρόσωπος μίας εκ των τεσσάρων εταιριών είπε ενδεικτικά:

 

«Έρχονται παίρνουν με τις κούτες κάποια προϊόντα και πληρώνουν αυξημένο λογαριασμό στο ταμείο. Εμείς κάνουμε τζίρο. Θα μπορούσαμε να ήμασταν ευχαριστημένοι. Δεν είμαστε όμως. Είναι άσχημο να σου αδειάζουν πχ το ράφι με τα απολυμαντικά ή με το γάλα ή με το αλεύρι και μέσα στη μέρα να μην μπορείς να εξυπηρετήσεις έναν πελάτη που πραγματικά το έχει ανάγκη. Θα το γεμίσουμε μέσα στη μέρα, άντε την επόμενη… αλλά η ταλαιπωρία που προκαλεί στο κατάστημα και στους υπόλοιπους πελάτες είναι μεγάλη». 

 

Άλλος υπάλληλος μάρκετ είπε:

 

«οι περισσότεροι από τους πανικόβλητους είχαν ως δικαιολογία ότι... κάνουν προμήθειες δύο εβδομάδων μήπως και κάποια στιγμή αρρωστήσουν και μπουν σε καραντίνα στο σπίτι… αλλά και πάλι δεν βγαίνει νόημα, το πρόβλημα που προκαλούν είναι μεγάλο. Με συγχωρείτε αλλά είναι ανοησία...». 

 

Όταν η βλακεία προκαλεί ανατιμήσεις...

Η κατάσταση φαίνεται να είναι πλήρως ελεγχόμενη από τις εταιρίες σούπερ μάρκετ και απέχει πολύ από τις κρίσεις που είχαν παρατηρηθεί παλιότερα όπως στα capital controls το 2015, στην κρίση των Ιμίων το 1996 ή στην κρίση με το Σισμίκ το 1987. Αν όμως κάποιοι λίγοι καταναλωτές συνεχίσουν να αγοράζουν στο πολλαπλάσιο κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, θα προκαλέσουν αυτό που συμβαίνει σε κάθε ελεύθερη αγορά: αύξηση των τιμών. 

 

Όλα τα προϊόντα που έχουν μεγάλη ζήτηση, μπορεί να πωληθούν ακριβότερα. Η ζήτηση ρυθμίζει τις τιμές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι ελλείψεις μπορεί να εκτοξεύσουν μια τιμή. Η κρίση της γρίπης του κορωναϊού θα περάσει μέσα στο Μάρτη αλλά κάποιοι θα μείνουν με στοκ στα ράφια του σπιτιού τους. Την ίδια περίοδο κάποιοι άλλοι θα αγοράσουν αγαθά ακριβότερα (αν έχουν να τα πληρώσουν) ή δεν θα τα βρουν καθόλου ενώ μπορεί να τα έχουν ανάγκη. 

 

Ήδη πήραμε ένα δείγμα με τις μερικές ελλείψεις σε μάσκες ή με τις ανατιμήσεις που παραπέμπουν σε αισχροκέρδεια. 

 

Όχι. Η βλακεία δεν ζει μόνο εδώ. Τα ίδια και πολύ χειρότερα σημειώθηκαν στη βόρεια Ιταλία όπου η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ θύμιζε πόλεμο. Ο πανικός κάνει κακό πρώτα στους πανικόβλητους και μετά στο κοινωνικό σύνολο. Ας σοβαρευτούμε.