Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας) που σημειώθηκε στην Αλβανία συγκλονίζοντας τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και παγιδεύοντας κατοίκους κάτω από τα ερείπια.

 

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν στο Δυρράχιο, κυρίως, και στα Τίρανα.

 

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), και έγινε επίσης αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.

 

Αναχωρούν δύο ομάδες της ΕΜΑΚ για την Αλβανία 

 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια λόγω του ισχυρού σεισμού.

 

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναχωρούν αυτή την ώρα δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα προκειμένου να συνδράμουν τις αλβανικές Αρχές στο έργο της διάσωσης. Ειδικότερα, από Αθήνα αναχωρούν με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα αναχωρεί άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.

 

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί.

Με στοιχεία από ΑΠΕ - ΜΠΕ