Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και των πρόσφατων δηλώσεών στο συνέδριο του Economist αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τα όσα είπε ως «μπηχτή» και «υπονοούμενο» και μάλιστα με «συγκεκριμένο αποδέκτη, που ήταν παρών στο πάνελ», αναφερόμενος στον υπουργό εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

 

 

Οι νέες δηλώσεις Παναγιωτόπουλου έγιναν στο One channel, στην εκπομπή One Direct με τον Γιώργο Παπαχρήστο και την Τζίνα Μοσχολιού. Ο Καβαλιώτης βουλευτής απάντησε στην κριτική που έχει δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για τις επίμαχες δηλώσεις του, λέγοντας μεταξύ άλλων: 

 

«Όταν κάποιος δεν μπορεί να πει πολλά, ή δεν έχει να πει κάτι ως αφήγημα πολιτικό ιδίως αυτή την ώρα, πρέπει να βρει από κάπου να πιαστεί. Αλλά κακώς πιάστηκε από αυτό το ζήτημα και κακώς πιάστηκε από μένα προσωπικά. Έχω εκφραστεί με κάθε τόνο και κάθε σαφήνεια όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως και το κόμμα μου, η κυβέρνησή μου και ο ελληνικός λαός. Την έχουμε χαρακτηρίσει μία κακή, κάκιστη συμφωνία, έχουμε θέσει στο τραπέζι τους πολύ σοβαρούς προβληματισμούς μας όταν κρινόταν αυτή η συμφωνία (…) 

 

Όταν κυρώνεται μια διεθνής συμφωνία, η υπογραφή σου δημιουργεί έννομες συνέπειες, ένα πλέγμα νομικών υποχρεώσεων από το οποίο δεν είναι εύκολο να διαφύγεις. Όντας σοβαροί, δεν ήρθαμε ποτέ να πούμε στον ελληνικό λαό θα τα καταργήσουμε όλα με ένα νόμο, ένα άρθρο, όπως είπαν άλλοι, άλλα. 

 

Ρεαλιστικά, βλέπουμε τις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας. Δεν μας αρέσει η συμφωνία. Δεν μας άρεσε ποτέ. Περιέγραψα, με αυτά που είπα στο συνέδριο του Economist, ένα τρόπο να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε μια αμφισβήτηση νομική της συμφωνίας, αν κάποιο μέρος δεν τηρεί ουσιώδεις όρους της συνθήκης, τότε αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, διότι χτίζει μια νομική επιχειρηματολογία που θα μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της συνθήκης 

 

Είπα τότε, στο αντίστοιχο ακροατήριο, και με διπλωματική γλώσσα, διότι αυτή τη γλώσσα χρησιμοποιούμε σε αυτά τα ακροατήρια, δεν χρησιμοποιούμε καφενειακή… ότι καλό είναι αν θέλουμε να σταθεί η συμφωνία να μην παραβιάζουμε ουσιώδεις όρους της. Θεωρώ ότι έχει καλυφθεί η όποια παρεξήγηση, είναι δεδομένη η στάση και δεν αλλάζει». 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ