Να παρακάμψουν την "Εγνατία Οδό A.E." και να εκδοθεί πόρισμα για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας μόνο από το ΤΕΕ, ανακοίνωσαν ότι επιδιώκουν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου. 

 

Από τις ανακοινώσεις όμως προέκυψε και το σημαντικότερο ίσως συμπέρασμα: είναι τελείως άγνωστος και απροσδιόριστος ο χρόνος επανακατασκευής του έργου. Ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν ξέρει πότε θα τελειώσει το ΤΕΕ με τη διερεύνηση (σημειώνεται ότι ακόμη εκκρεμεί η υπόθεση κατάρρευσης της γέφυρας στον Ίασμο) ενώ η δήμαρχος είπε ότι «εάν δεν ευοδώσουν οι προσπάθειες για πόρισμα του ΤΕΕ θα απευθυνθούμε στο κράτος». 

 

Από την περιγραφή των ενεργειών προκύπτει ως συμπέρασμα ότι η γέφυρα δεν πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία πριν τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και κατά κάποιον τρόπο το θέμα παραπέμφθηκε… στις ελληνικές καλένδες.

 

Η δήμαρχος πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για χρήση του παλιού δρόμου ως διπλού με αξιοποίηση και των δύο παλιών λωρίδων κυκλοφορίας. «Δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Ιδιοκτησία του Δημοσίου η γέφυρα» αλλά… θα την φτιάξει η Αυτοδιοίκηση; 

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι το σημείο που υποχώρησε «ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δημόσιο». 

«Από τη στιγμή που η υποδομή ανήκει στο δημόσιο, γιατί εμπλέκεται ο Δήμος και η Περιφέρεια» ρώτησε άλλος δημοσιογράφος για να λάβει μια απάντηση που επαναλήφθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια των ανακοινώσεων «δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο σήμερα»

 

 

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ

 

1. Σύσταση Επιτροπής Δήμου – Περιφέρειας 

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε ότι «θα συστήσουμε μια κοινή επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Καβάλας που θα διερευνήσει όλο αυτό και θα καταγράψει όλο το ιστορικό της γέφυρας, από τη μελέτη, την κατασκευή, τον χαρακτηρισμό, τις συντηρήσεις και την παραλαβή του τμήματος μέχρι της υποχώρησης και η επιτροπή θα είναι κοινή».

 

2. Έκθεση πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ 

Πέρα από την κοινή επιτροπή Δήμου-Περιφέρειας, θα ζητηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια πτώσης «του τμήματος της γέφυρας» από το ΤΕΕ το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «το μόνο αρμόδιο να δώσει απαντήσεις». Σχετικά με την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» ο περιφερειάρχης είπε πως «είναι μια ανώνυμη εταιρία, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να εμπλακεί σε αυτή τη φάση» ενώ δεν απέκλεισε να ζητηθεί η συμμετοχή της, μέσω κάποιας προγραμματικής σύμβασης, στο στάδιο της ανακατασκευής ή της κατασκευής νέου έργου. 

 

Η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευαγγελία Δρακονάκη που ήταν παρούσα στην συνέντευξη Τύπου, συμπλήρωσε ότι γνώμη για το τι οδήγησε στην πτώση μπορούν τεκμηριωμένα να εκφέρουν οι μηχανικοί που είναι εξειδικευμένοι σε τέτοιου είδους κατασκευές. Πρόσθεσε δε ότι «αν υπάρχει κατασκευαστική αστοχία θα φανεί σίγουρα στο πόρισμα». 

 

 

Πάντως λίγη ώρα πριν τις ανακοινώσεις, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο Καβάλας" είπε ότι το ΤΕΕ δεν διαθέτει εξειδικευμένο σε γέφυρες μηχανικό. "Θα ορίσει ειδικό" απάντησαν δήμαρχος και περιφερειάρχης.  

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου που υπενθύμισε ότι μετά την πρώτη σύσκεψη δημάρχου – εκπροσώπων της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο, αρχικώς ανακοινώθηκε ότι θα συνταχθεί πόρισμα από την Εγνατία Οδό εντός 30 ημερών, ο περιφερειάρχης δήλωσε πλήρη άγνοια ενώ η δήμαρχος δεν παρενέβη. Ο περιφερειάρχης δήλωσε επίσης αδυναμία να απαντήσει στο ερώτημα για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί το ΤΕΕ για να δώσει απαντήσεις. 

 

3. Τα χρήματα για τις μελέτες και την ανακατασκευή 

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα ποσό μεταξύ 60.000€ για μια μελέτη στατικής επάρκειας όλης της γέφυρας και επιπλέον 130.000€ για τη μελέτη επανακατασκευής της γέφυρας. Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης θα προκύψουν τα συμπεράσματα για το αν η κατασκευή θα αφορά μόνο το τμήμα που υποχώρησε ή όλη τη γέφυρα. Προσδιόρισε δε τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τις επισκευές ή ανακατασκευές σε ένα ποσό έως 4 εκατομμύρια ευρώ

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ