Τα έργα άρδευσης και ύδρευσης και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν η διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή και η υπεύθυνη Τύπου του ΤΑΡ Κατερίνα Μουζουράκη.

 

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο Galaxy Airotel.

 

"Η ΟΔΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ & ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ"

Αναφορικά με την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ τόσο η κ. Παπαλεξανδρή όσο και η κ. Μουζουράκη τόνισαν ότι έχει αλλάξει και έχει οριστικοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα, η όδευση μετακινήθηκε βόρεια της τύρφης των τεναγών των Φιλίππων χωρίς να διευκρινίζεται όμως η απόσταση. Όπως σημείωσε η κ. Μουζουράκη οι αποστάσεις είναι μεγάλες καθώς ο ΤΑΡ φροντίζει να διαφυλάξει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

 

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες στα υπολειπόμενα 11 χλμ. της εγκεκριμένης όδευσης του αγωγού ΤΑΡ στην περιοχή των Τεναγών ξεκινούν από την Πέμπτη 17 Μαΐου, με στόχο την άμεση έναρξη της μηχανικής κατασκευής του αγωγού, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

 

Η κατασκευή του ΤΑΡ έχει ήδη ολοκληρωθεί ή προχωρά σε περίπου 538χλμ. από τα συνολικά 550χλμ της όδευσης του αγωγού στη Βόρεια Ελλάδα.

 

"ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ & ΥΔΡΕΥΣΗΣ"

Αναφορά έγινε και στο έργο άρδευσης και ύδρευσης στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων που ανακοίνωσαν από κοινού η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Όπως είπε η Κατερίνα Παπαλεξανδρή πρόκειται για ένα έργο προς την τοπική κοινωνία και τόνισε ότι αυτά τα έργα εκτελούνται σε όλες τις περιοχές από όπου περνάει ο αγωγός.

 

Η κ. Μουζουράκη απάντησε σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης ζήτησαν έργα από τον TAP λέγοντας "Ναι, η κ. Τσανάκα το ζήτησε το έργο ύδρευσης και ο κ. Μαρκόπουλος το έργο άρδευσης."

 

Τέλος, η κ. Παπαλεξανδρή σημείωσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ποσό που θα δώσει ο αγωγός ΤΑΡ ως δωρεά καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, ενώ επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη της συγκρότησης της επιτροπής μελετών.

 

"ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ & ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Επέκταση Τρικάναλου Αρδευτικού Δικτύου Βοϊράνης: αφορά στη βελτίωση της υποδομής άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων, με τη δημιουργία συμπληρωματικών δεξαμενών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποθεμάτων νερού στο τοπικό αρδευτικό δίκτυο. Σχετική μελέτη έχει ήδη συνταχθεί από τους αρμόδιους φορείς, η οποία ωστόσο χρήζει επικαιροποίησης.  

 

Δημιουργία Δικτύου Ύδρευσης Φιλίππων: αφορά σε μελέτη και κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για τις τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και νιτρορρύπανση στην περιοχή. Προετοιμάζεται τεχνική μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.