Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του Χάρη Ζαχαριάδη μας ταξιδεύει στο ποδοσφαιρικό παρελθόν της Καβάλας.

 

Η φωτογραφία είναι από τη σεζόν 1929-1930. Οι λευκές παραδοσιακές φανέλες της ομάδας των Φιλίππων Καβάλας χαρακτηριστικές. Βλέπουμε μία τελείως διαφορετική μπάλα ποδοσφαίρου, σε ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα τότε, με τις ίδιες όμως βασικές αρχές.

 

Ο Γυμναστικος Σύλλογος «οι Φίλιπποι» Καβάλας ιδρύθηκε το 1906 και ήταν ο αρχαιότερος αθλητικός σύλλογος στην πόλη, η οποία τότε βρισκόταν στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

 

Έμβλημα του συλλόγου αποτελούσε η προτομή του βασιλιά της Μακεδονίας, πλαισιομένη από την αναγραφή «Ο εν Καβάλλα Γυμναστικός Σύλλογος οι Φίλιπποι» και το έτος ίδρυσης. Τα διακριτικά του χρώματα ήταν το κυανό και το λευκό. Διέθετε τμήματα ποδοσφαίρου, στίβου και κολύμβησης.

 

Σημαντική επιτυχία του ποδοσφαιρικού τμήματος, ήταν αυτή της κατάκτησης της πρώτης θέσης στον 3ο Όμιλο της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, την περίοδο 1963–64, όταν και έφτασε κοντά στο να προβιβαστεί στην Α΄ Εθνική. 

 

Το 1965, πάρθηκε μία ιστορική απόφαση για το σύλλογο, καθώς δέχθηκε τη συγχώνευση με τα αθλητικά σωματεία Α.Ε.Κ. Καβάλας και Ηρακλή Καβάλας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρότερου συλλόγου, του Αθλητικού Ομίλου Καβάλα (ΑΟΚ). Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…