Για εμάς, ο διάλογος είναι η πηγή της Δημοκρατίας. Η δε κριτική (κυρίως όταν αυτή προέρχεται από την υπόλοιπη αριστερά) είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον έλεγχο του έργου της κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά και της κοινοβουλευτικής παρουσίας της.

 

Μερικές φορές όμως, τα λόγια είναι περιττά και τα σχόλια χωρίς ουσία. Αντί άλλης απάντησης λοιπόν στο Δελτίο Τύπου της ΛΑΕ Καβάλας για τις εξελίξεις στην ΕΛΦΕ και ειδικότερα για την κριτική γύρω από την  απαλλαγή του φόρου φυσικού αερίου όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, τροπολογία που ήρθε στη Βουλή έπειτα από πρόταση των τριών βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ,  παραθέτουμε το σχέδιο ερώτησης του τεως βουλευτή Καβάλας κ. Ηλία Ιωαννίδη, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Το παραθέτουμε αυτούσιο:

 

Αθήνα,  7 Απρίλη 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. υπουργούς Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ (πρώην Β.Φ.Λ ΑΕ) είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην Καβάλα και απασχολεί πάνω από 500 εργαζόμενους  και περίπου 300 θέσεις εργασίας στις διάφορες τεχνικές εταιρίες που εγκαταστάθηκαν πέριξ του εργοστασίου. Η βιομηχανία έχει μεγάλο μερίδιο στην αγροτική οικονομία ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί εξαγωγές 100 εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως.

 

Η βιομηχανία χρησιμοποιεί το Φυσικό Αέριο ως πρώτη ύλη (και όχι ως καύσιμο), ένα προϊόν ιδιαίτερο φιλικό στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2003/96 (αριθμ.2 παρ.4β), ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν επιβάλλεται στο Φυσικό Αέριο που προορίζεται για πρώτη ύλη. Και παράλληλα η βιομηχανία, έχει καταφέρει να ιδιοπαράγει Ηλεκτρική Ενέργεια χωρίς την χρήση καύσιμου με αποτέλεσμα να καλύπτει ποσοστό 75 – 80% της ενέργειας που καταναλώνει.

 

 Η επιβολή όμως του ΕΦΚ στο Φ.Α., ο οποίος φτάνει τα 7-9 εκ. €/έτος , σε αντίθεση με όλες τις λιπασματοβιομηχανίες της Ευρώπης, καθιστά τα λιπάσματα τους μη ανταγωνιστικά από πλευράς τιμών, επιδρά δυσμενώς στις εξαγωγές και οδηγεί σε συρρίκνωση της παραγωγής.

 

Η τιμή προ φόρων του φυσικού αερίου για τους μεγάλους καταναλωτές είναι 24% υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ η τελική τιμή (χωρίς ΦΠΑ και άλλους ανακτώμενους φόρους) υψηλότερη κατά 33%.

 

Στο παρελθόν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στηρίξει την πρόταση του ΙΟΒΕ σχετικά με την κατάργηση του ΕΦΚ για το Φ.Α.

 

Δεδομένου ότι, ο ΕΦΚ στο Φ.Α. αντίκειται της κοινοτικής οδηγίας 2003/96

 

Δεδομένου ότι, η φορολόγηση του Φ.Α. θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και τέλος στο μαρασμό της βιομηχανίας λιπασμάτων στην περιοχή της Καβάλας.

 

Δεδομένου ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει τις προτάσεις για κατάργηση του ΕΦΚ στο Φ.Α. για τη βαριά βιομηχανία.

 

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ κ. υπουργοί,

Σε ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να προβεί ο υπουργός προκειμένου να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Φ.Α. για τη μεγάλη βιομηχανία;

Σε ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να προβεί ο υπουργός προκειμένου να περισωθεί η βαριά χημική βιομηχανία της Ανατολικής Μακεδονίας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηλίας Ιωαννίδης

 

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, 27/4/2016