Για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής ο Γιάννης Πασχαλίδης.

 

Συγκεκριμένα, σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

 

Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις».

 

Τόνισε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται και στην πατρίδα μας το ζήτημα της εκτεταμένης φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων και θεσπίζεται ένα νέο σύστημα υπολογισμού του πραγματικού –κι όχι ονομαστικού- φόρου που καταβάλλουν οι μεγάλοι όμιλοι, εισάγοντας συμπληρωματικό φόρο έως και 15%.

 

Ο βουλευτής, αναλύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι με στοιχεία του 2022, στην Ελλάδα υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι όπως είναι η Motor Oil, η Jumbo, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, οι Τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και  Eurobank, η ΓΕΚ Τέρνα και άλλες  και 900 με 950 θυγατρικές ξένων ομίλων που εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες και εκτιμάται ότι τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα ανέρχονται σε έως 80 εκατ. ευρώ.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι δε θα υπάρξει κανένας κίνδυνος να εγκαταλείψουν τη χώρα μας επιχειρηματικοί Όμιλοι, διότι και τα  υπόλοιπα κράτη θα επιβάλουν αντίστοιχα τον συμπληρωματικό φόρο, όπου χρειαστεί.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου περιορίζεται ο λεγόμενος «ανταγωνισμός προς τα κάτω», δηλαδή η εκμετάλλευση ιδιαίτερα από πολυεθνικούς ομίλους της διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης από κράτος σε κράτος, προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

 

Η φοροαποφυγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που υπερβαίνει το πεδίο παρέμβασης των εθνικών κυβερνήσεων και μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας μπορεί να αντιμετωπιστεί.

(δελτίο Τύπου)