Οι συντελεστές της παράστασης του έργου «Εκάβη» του Ευριπίδη, μαζί με την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά και τον Σωκράτη Μποζούδη, έδωσαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης (12/07), ενόψει των παραστάσεων που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

 

“Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά και Σωκράτης Μποζούδης, καθώς και συντελεστές της παράστασης του έργου «Εκάβη» του Ευριπίδη έδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουλίου 2023, συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ενόψει των παραστάσεων που θα δώσουν στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι ηθοποιοί Ελένη Κοκκίδου (Εκάβη), Μαρίνα Καλογήρου (Πολυξένη), Θανάσης Κουρλαμπάς (Οδυσσέας), Άκης Σακελλαρίου (Πολυμήστορας) και Αλέκος Συσσοβίτης (Αγαμέμνονας).

 

Τα στελέχη του ΔΗΠΕΘΕ, αφού καλωσόρισαν τους καλλιτέχνες, χαρακτήρισαν τη δουλειά τους σπουδαία, δήλωσαν ότι είναι περήφανοι που θα την παρουσιάσουν στους Φιλίππους, δεδομένου ότι οι πρώτες παραστάσεις του έργου στη Θεσσαλονίκη γνώρισαν επιτυχία και, αναφερόμενοι στην υπόθεση του έργου, σημείωσαν πως οι συνέπειες ενός πολέμου στις ζωές των ανθρώπων συνεχίζονται ακόμη και μετά τη λήξη του.

 

Οι ηθοποιοί μίλησαν ο καθένας για τον ρόλο του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους προσέδωσε ο Ευριπίδης σ΄ αυτό το έργο, το οποίο, όπως είπε η κ. Κοκκίδου, θέτει μεγάλα ερωτήματα, στο τέλος λειτουργεί καθαρτικά και αναγκάζει τον θεατή να μπει στον χώρο του πολέμου και να βιώσει όσα και οι εμπόλεμοι, κι όχι να τον παρακολουθεί μέσα από τις εικόνες της τηλεόρασης, όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

 

Αναφερόμενοι στο έργο, ο κ. Σακελλαρίου επισήμανε ότι ο Ευριπίδης μιλά για τον αέναο κύκλο θρήνου-εκδίκησης, ο κ. Συσσοβίτης μίλησε για ένα πολυεπίπεδο έργο, που μιλά για δύο μεγάλα θέματα για τους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια, το πένθος και την φιλοξενία. 

 

Τέλος, ο κ. Κουρλουμπάς υπενθύμισε ότι ο Ευριπίδης παρουσίασε την «Εκάβη» μεσούντος του Πελοποννησιακού Πολέμου, θέλοντας να δείξει τα δεινά του πολέμου, να κάνει τους θεατές να συνταχθούν με τους ηττημένους και να δηλώσει πως σε έναν πόλεμο και οι νικητές και οι νικημένοι είναι χαμένοι.”