Από τις 25 έως τις 29 Απριλίου, θα γίνει στην Καβάλα το φεστιβάλ “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία”.

 

Στο δημαρχείο της Καβάλας, έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ, από τους διοργανωτές.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία" παρουσίασαν το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννης Κακάρας. 

 

Το φετινό φεστιβάλ, που φέρει τον γενικό τίτλο: "Υμνωδία προς το φως", περιλαμβάνει μία συναυλία αφιερωμένη στον Ηλία Ανδριόπουλο, ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, μελωδίες της δημώδους ελληνικής μουσικής, εργαστήρια ελληνικής παραδοσιακής και ευρωπαϊκής μουσικής, μία εκδήλωση κατά της ενδοσχολικής βίας, τα κάλαντα του Λαζάρου στις γειτονιές της πόλης και την τέλεση θείας λειτουργίας από τις βυζαντινές χορωδίες των μουσικών σχολείων στους ιερούς ναούς της Καβάλας.

 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Αγρινίου, Δράμας, Σερρών, 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, Παλλήνης, Τρικάλων, Άρτας, Λάρισας, Λειβαδιάς, Κομοτηνής, Καστοριάς, Πρέβεζας, Musikschoule Nurnberg 

 

ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Σοφία Νεοχωρίτου, Δημήτρης Καρβούνης, Χρήστος Τσιαμούλης, Έφη Τσιούρα - Δημοπούλου, Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Εμπειροτέχνες 

 

  • ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: Πέτρος Πετράκης 
  • ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιώργος Μονεμβασίτης / Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης 
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Αλέξης Κωστάλας 

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΟΥΜΤΣΑΚΗ 

 

"Η Καβάλα, για μία ακόμη χρονιά, τιμά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, μέσα από το φεστιβάλ που έγινε θεσμός για την περιοχή μας, αλλά και για όλη την επικράτεια. 

 

«Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία» - Υμνωδία προς το φως, με ταξιδευτή τον Ηλία Ανδριόπουλο και συνοδοιπόρους τους μαθητές των μουσικών σχολείων πολλών περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

 

Πρόκειται για ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, με ωδές πνευματικές, ικανές να αγγίξουν το συναίσθημα και να αναδείξουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. 

 

Για πέντε ημέρες, η Καβάλα και οι επισκέπτες της, θα ζήσουν σε άλλους ρυθμούς.

 

Οι ύμνοι της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης θα εναλλάσσονται με τις νότες της δημώδους ελληνικής μουσικής, γεμίζοντας υπέροχες μελωδίες της γειτονιές της πόλης. 

 

Το φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, κομμάτι της μουσικής μας, και όχι μόνο, παιδείας. 

   

Έχει τους ήχους των προαιώνιων πολιτισμικών καταβολών μας, αλλά και την κραυγή ενός ζωντανού κυττάρου της κοινωνίας. Δεν περιορίζεται στα προδιαγεγραμμένα όρια της αποστολής της, αλλά παίρνει θέση και για όσα προβληματίζουν καθημερινά τους συμπολίτες μας. 

 

«Τα λευκά μπλουζάκια» των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, με όχημα τη μουσική και τον χορό θα στείλουν το δικό τους μήνυμα, κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. 

 

Όσο αυτά τα παιδιά δείχνουν το δρόμο σε όλους μας, είτε με την ποιότητα των σπουδών τους, είτε με τη θαρραλέα στάση τους απέναντι στα κακώς κείμενα, τόσο ο κόσμος μας θα γίνεται ολοένα και καλύτερος"!

 

Φωτογραφίες: Κώστας Σαραϊδάρης"

 

 

Δείτε το πρόγραμμα και φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου.