Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου, Γιάννης Πασχαλίδης, συμμετείχε χθες στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Προτάσεις για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης». Στην συνεδρίαση συμμετείχαν Περιφερειάρχες (μεταξύ αυτών και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος), Πρόεδροι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και Δήμαρχοι, οι περισσότεροι εξ αυτών μέσω ομαδικής τηλεδιάσκεψης διασυνδεμένοι από τη Ρόδο όπου βρίσκονται λόγω των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

 

 

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Βουλευτής αρχικά συνεχάρη τον Πρόεδρο και Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα και τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για τη καινοτόμα αυτή συνδιοργάνωση, με σκοπό να καταστήσει εφικτή τη αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ Κοινοβουλίου και Περιφερειών.

 

 

Με αυτά στο μυαλό, ο Βουλευτής εισέφερε προς συζήτηση, μεταξύ άλλων, ορισμένα ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού που παραμένουν ανοιχτά στη Π.Ε. Καβάλας, όπως:

 

 

  1. Η πεσμένη γέφυρα έμπροσθεν του παλιού νοσοκομείου της πόλης, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί την βασική έξοδο της Καβάλας προς Ξάνθη. Ο Βουλευτής ανέφερε πως αν και η διαδικασία επισκευής της γέφυρας ανατέθηκε στην Εγνατία Οδό ΑΕ, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, παρά το γεγονός πως η πτώση της γέφυρας έλαβε χώρα στις 9.11.2018.
  2. Η ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού της Καβάλας, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα έργο πνοής για την πόλη.
  3. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση των αγροτών στα Τενάγη Φιλίππων προκειμένου να καταφέρουν να σπείρουν. Ο Βουλευτής ανέφερε πως εκταμιεύθηκαν 1.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για το καθαρισμό της τάφρου, αλλά οι αγρότες πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.
  4. Η ασφαλτόστρωση, και γενικότερα η ένταξη στον οδικό χάρτη περιοχών που είτε βρίσκονται αρκετά μακρυά από τον αστικό ιστό, είτε αποτελούν νεόδμητες περιοχές εντός αυτού.
  5. Η ενίχυση του οδικού τουρισμού με έργα βαρύνουσας σημασίας όπως η αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών και η ανακαίνιση/ ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων στις εισόδους των εξωτερικών συνόρων της χώρας που βρίσκονται εντός Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Επίσης, ο Βουλευτής ενημέρωσε την Επιτροπή πως με την Νέα Προγραμματική Σύμβαση 2023-2027, έχει προγραμματιστεί για την εξοικονόμηση ενέργειας η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, η σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Επίσης, πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Π.Ε. Καβάλας έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, εγκατάστασης αερίου και οπτικών ινών.

 

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Στην σημερινή συνεδρίαση μου δόθηκε η δυνατότητα να εισφέρω προς συζήτηση και να προτείνω λύσεις σε ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού για τη Π.Ε. Καβάλας, τα οποία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το έργο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Είμαι βέβαιος πως ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και οι συνεργάτες του θα λάβουν υπόψη τους τα ανοιχτά ζητήματα και θα τα εντάξουν στον στρατηγικό σχεδιασμό τους, συνεισφέροντας στην επίλυση τους.»

 

 

(δελτίο Τύπου)