Στην Αμφίπολη βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (13/3) η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενημερωθεί προσωπικά για την εξέλιξη των εργασιών στον Τύμβο Καστά και στον σχεδιασμό του έργου της συντήρησης και ανάδειξης της Αρχαίας Ξύλινης Γέφυρας της Αμφίπολης.

 

Παρόντες κατά την επίσκεψη της Υπουργού, ήταν οι Βουλευτές της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης.

 

Την κ. Μενδώνη ενημέρωσαν τόσο ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας της ανασκαφής Μιχάλης Λεμφατζής, όσο και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου με τους συνεργάτες της.

 

Για τον Τύμβο Καστά η Υπουργός δήλωσε πως οι εργασίες συνεχίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα και το μνημείο θα είναι επισκέψιμο για τις ειδικές ομάδες (αρχαιολόγους, δημοσιογράφους κλπ) μέχρι το τέλος του 2022, ενώ για το κοινό προβλέπεται να ανοίξει μετά το 2025

 

Αμφίπολη Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη serrespost

 

Για την Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα (η οποία βρίσκεται απέναντι από το χώρο όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Αμφίπολης) η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι οι εργασίες για την ανάδειξή του, θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ορθή και άμεση πορεία τους, μέχρι το μνημείο να γίνει επισκέψιμο

 

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ξύλινη Γέφυρα σύμφωνα με τον Θουκυδίδη κατασκευάστηκε τον 5ο π.χ. αιώνα και συμπεριλαμβανόταν στα οχυρωματικά έργα της Αμφίπολης. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της αρχαίας Αμφίπολης, μιας και συνέδεε τον ποταμό Στρυμόνα με την πόλη.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρεται στην πορεία των παρεμβάσεων και στα δύο μνημεία της Αμφίπολης, εκφράζοντας την ικανοποίησή της.

 

 

 

 

Πηγή: serrespost.gr