Άρχισε την Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου η φετινή άσκηση «Παρμενίων» η οποία διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση, επί 24ώρου βάσεως σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

 

Από την 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων που εδρεύει στην Καβάλα («Μεραρχία Ιππικού – Μακεδονία») θα πραγματοποιηθούν τοπικές ασκήσεις στο πλαίσιο του φετινού Παρμενίωνα, στην περιοχή του Νέστου. 

 

Που θα γίνουν οι ασκήσεις στο νομό Καβάλας

Οι ασκήσεις στο Νέστο θα λάβουν χώρα το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 7 το βράδυ, και τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 3 το μεσημέρι. 

 

Το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, στα χωριά Τοξότες, Πετροχώρι, Μέλισσα, Δέκαρχο και Εύλαλο ενώ ένα μέρος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στον Ξεριά και την Χρυσούπολη

 

Η 20η Μεραρχία έχει ήδη αρχίσει να ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες για περιορισμό της κίνησης ατόμων, ζώων και οχημάτων και για αυξημένη προσοχή λόγω της κίνησης βαρέων στρατιωτικών οχημάτων

 

Τι είναι η άσκηση «Παρμενίων»

Πρόκειται για μια Εθνική διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάζεται και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων.

 

Η άσκηση διεξάγεται σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) και ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων). Στην άσκηση συμμετέχουν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα.

 

Σκοπός της άσκησης είναι να αντιμετωπίσει πιθανά σενάρια πολέμου και να ελέγξει το επίπεδο ετοιμότητας καθώς και το αν διευθύνονται αποτελεσματικά όλες οι δυνάμεις.  

 

Κατά τη διάρκεια του «Παρμενίωνα» οι στρατιωτικές μονάδες είναι σε υψηλή ετοιμότητα ενώ σε επίπεδο πολιτών γίνεται δοκιμαστική ενεργοποίηση των 1.700 σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, που είναι εγκατεστημένες σε όλη την Επικράτεια.

 

Από που πήρε το όνομά της η άσκηση

Η άσκηση αυτή που αποτελεί την γνωστότερη στους πολίτες στρατιωτική άσκηση, είτε υπηρέτησαν στο στρατό, είτε όχι, πήρε το όνομά της από τον Μακεδόνα στρατηγό Παρμενίωνα (400 π.Χ. - 330 π.Χ.), έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Φιλίππου Β' και στη συνέχεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

 

Συμμετείχε σε πολλές μάχες συμβάλλοντας στην εξάπλωση του Μακεδονικού Κράτους, και στην εκστρατεία του Αλέξανδρου για την κατάκτηση της Περσίας.