Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που παρουσιάζει από ψηλά η παραλία του Αγιάσματος της Κεραμωτής του Δήμου Νέστου.

 

Εντυπωσιακή ωστόσο είναι και η ιστορία της περιοχής.

 

Την εξηγεί με ανάρτησή της η κ. Βασιλική Γκουτζίκα, η οποία αναφέρεται και στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την αρχή του χρόνου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σε όσους έχουν ακίνητα στον παραλιακό οικισμό του Αγιάσματος.

 

Συγκεκριμένα η κ. Γκουτζίκα αναφέρει:

 

«Αυτός είναι ο παραλιακός οικισμός Αγιάσματος. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς τον γνωρίζετε. Τον έχετε επισκεφτεί για μπάνιο και για ψάρεμα.

 

Ο οικισμός δόθηκε στους  κατοίκους του χωριού ως «αποζημίωση» για την παραχώρηση των εύφορων χωραφιών τους έναντι πινακίου φακής για την κατασκευή του Αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος.

 

Δυστυχώς όμως οι τότε κοινοτικές  αρχές δεν προνόησαν να δεσμεύσουν την τότε αρμόδια αρχή με κάποιου είδους ενυπόγραφη γραπτή απόφαση. 

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι παροχές των τοπικών αυτοδιοικήσεων (νερό, ρεύμα, κατασκευή λιμανιού , εκκλησίας, ασφαλτοστρώσεις , συγκομιδή σκουπιδιών )   "νομιμοποίησαν " τρόπο τίνα τον παραλιακό οικισμό και ενθάρρυναν τους κατοίκους για περισσότερη αξιοποίηση του τόπου.

 

50 χρόνια μετά, οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν, χωρίς να εξετάσουν τις ειδικές συνθήκες δόμησης του εν λόγω οικισμού, να επιβάλουν υπέρογκα πρόστιμα για πολεοδομικές και κτηματικές παραβάσεις.

 

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι συνταξιούχοι και αγρότες και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Το αποτέλεσμα είναι αυτοί οι άνθρωποι να βρεθούν εγκλωβισμένοι από το ίδιο το κράτος και ένας τόπος που μεταμορφώθηκε χάρη στο μεράκι τους και την αγάπη τους σε ένα όμορφο παραλιακό οικισμό να μετατραπεί σε έναν σκουπιδότοπο από τα μπάζα των σπιτιών που γκρεμίζονται.  

 

Μπράβο στις αρχές, στις υπηρεσίες και σε όσους υποκίνησαν αυτή την ιστορία!

 

Το έσωσαν το περιβάλλον, επέβαλλαν την τάξη και τον νόμο!

 

Μπορούν να κοιμούνται ήσυχες!».