Ο Οδοντιατρικός σύλλογος Καβάλας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας (20 Μαρτίου), ενημερώνει για το μπορεί να προστατευτεί η στοματική υγεία.

 

 

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καβάλας αναδεικνύει την πολύπλευρη φύση της στοματικής υγείας, αποκαλύπτοντας τις σημαντικές συνδέσεις της με τη συνολική μας ευεξία και προβάλλει την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας καθώς… ένα χαρούμενο στόμα είναι ένα χαρούμενο σώμα.

 

Η στοματική μας υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της γενικής μας υγείας.

 

 

Και να γιατί η καλή στοματική μας υγεία είναι πολύ σημαντική:

  • Προλαμβάνει τις λοιμώξεις: οι στοματικές λοιμώξεις όπως είναι τα νοσήματα του περιοδοντίου και η τερηδόνα, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδογήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές της υγείας μας.
  • Προστατεύει την καρδιά: τα στοματικά νοσήματα αν δεν αντιμετωπιστούν θεραπευτικά συσχετίζονται με καρδιολογικά νοσήματα και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Διαχείριση του διαβήτη: τα νοσήματα του περιοδοντίου μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο των blood sugar level των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
  • Υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος: οι οδοντιατρικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος, όπως η πνευμονία, ιδίως στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Υγεία κατά την εγκυμοσύνη: η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με χαμηλό βάρος του νεογνού και πρόωρο τοκετό.

 

 

Τα περισσότερα στοματικά νοσήματα μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να κάνουμε την θετική αλλαγή. Να πως:

  • Καλή στοματική υγιεινή: βουρτσίζουμε τα δόντια μας με φθοριούχα οδοντόπαστα δύο φορές τη μέρα για 2 λεπτά.
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο: ο τακτικός έλεγχος βοηθά τον οδοντίατρο να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα εγκαίρως.
  • Υγιεινή διατροφή: τρώμε ισορροπημένα γεύματα και πίνουμε νερό αντί για αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά.
  • Αποφεύγουμε τα σνάκ με ζάχαρη: η κατανάλωση ζάχαρης στη διάρκεια της μέρας αυξάνει τον κίνδυνο της δημιουργίας τερηδόνας.
  • Κόβουμε το κάπνισμα: ο καπνός – σε κάθε μορφή του – μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στόματος. Ο συνδυασμός καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ: η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
  • Φοράμε αθλητικό νάρθηκα: αυτό μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών όταν κάνουμε αθλήματα υψηλής επικινδυνότητας και όταν οδηγούμε ποδήλατο.

 

Η διαχείριση των 4 κύριων παραγόντων κινδύνου για τα στοματικά νοσήματα – ανθυγιεινή διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κακή στοματική υγιεινή – είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία.

 

Η υπερβολική λήψη ζάχαρης από σνάκ, επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά δεν προκαλεί μόνο οδοντιατρική τερηδόνα, το πιο διαδεδομένο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως , αλλά συμβάλλει σημαντικά στην παχυσαρκία και τον διαβήτη.

 

Επιπλέον, η επιδημία του καπνού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος.”