Βασικός κόμβος για την κατασκευαστική διαδικασία του αγωγού αερίου TAP στη βόρεια Ελλάδα θα καταστεί το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας μετά τη συμφωνία που ενέκρινε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

 

Στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΛΚ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, τα περισσότερα θέματα ήταν διαδικαστικά, ωστόσο έκρυβε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που αφορούσε στην εκμίσθωση έκτασης 90 στρεμμάτων στην περιοχή του λιμανιού της Νέας Καρβάλης.

 

Την έκταση αυτή νοικιάζει η εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού TAP στο ελληνικό έδαφος. Εκεί θα εκφορτώνονται και θα αποθηκεύονται κι από εκεί θα διακινούνται οι σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του έργου στην ευρύτερη περιοχή.

 

Με τον τρόπο αυτό, το εμπορικό λιμάνι της Νέας Καρβάλης θα αναδειχθεί για το επόμενο διάστημα το κομβικό σημείο για το ανατολικό ελληνικό σκέλος του TAP από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως το νομό Σερρών.

 

Η κατασκευαστική εταιρία έχει μισθώσει και αντίστοιχη έκταση από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης ώστε να εξυπηρετηθεί το δυτικό ελληνικό σκέλος του TAP, από Θεσσαλονίκη έως Καστοριά.

 

Η συμφωνία που ενέκρινε ο ΟΛΚ αφορά σε πρώτη φάση το έτος 2016, ωστόσο η εταιρία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μίσθωση της έκτασης στην Καβάλα για συνολικά 2+1 έτη.

 

Από τη συμφωνία αυτή αναμένεται να εισρεύσουν σημαντικά ποσά στα ταμεία του ΟΛΚ, ωστόσο το ύψος τους δεν έχει ανακοινωθεί. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι η ήδη βελτιωμένη εικόνα του Οργανισμού ο οποίος εδώ και δύο χρόνια δεν παρουσιάζει ζημίες, θα ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση και με τους υπόλοιπους Οργανισμούς ανά τη χώρα. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι τέθηκαν οι βάσεις ώστε μέσα στην επόμενη διετία να αυξηθεί η δυνατότητα παρέμβασης του ΟΛΚ σε έργα στα λιμάνια ευθύνης του.