γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Οι περιπτώσεις που μας αφορούν (Καϊλή, Σπυράκη και Γεωργούλης) δεν είναι οι μοναδικές που φανερώνουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο και οι εκπρόσωποί του βρίσκονται σε περίοδο παρακμής.

 

Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι πολύ υποβαθμισμένη από εκείνη που θυμάμαι από το 1993, πριν 30 χρόνια, όταν επισκέφθηκα πρώτη φορά τόσο το Στρασβούργο, όσο και τις Βρυξέλλες και συνέχισα να το κάνω για πολλά χρόνια παρακολουθώντας κάθε φορά την φθορά των θεσμών και της ποιότητας που μπορούσε κάποιος σε μια επίσκεψη να διαπιστώσει.

 

Πριν από ένα δίμηνο, μέσα Φλεβάρη του 2023, σε ομιλία που εκφώνησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Διάβρωση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα: το σκάνδαλο των υποκλοπών και η Ελευθερία του Τύπου» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «εμφανίζεται ως κεντροδεξιός πολιτικός στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όπως η συνέργεια Predator και ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, οι οποίες θυμίζουν Στάζι».

 

«Στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας, μεγάλη διάβρωση του κράτους Δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού. Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης». είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Επιτροπής και της Προεδρίας.

 

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τη «βεβαιότητα», ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα αυτών των μεθοδεύσεων, θα συμβάλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που να μην θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία, να έχουμε στις επόμενες εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό».

 

Μετά έσκασε το σκάνδαλο Καιλή όπου η κατάσταση για τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν στριμόκωλη, πολιτικά, τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Νάσος Ηλιόπουλος, με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας: «Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ»..

 

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "εγώ δεν καλύπτω κανέναν". Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει μπας και ανακαλύψει το Δούρειο Ίππο;». Και με σκωπτικό ύφος σχολιάζει: «ΥΓ. Το Κατάρ των 6.500 νεκρών δεν είναι "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα"».

 

«Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του.

 

Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη Ν.Δ.!», ανέφερε σε δήλωσή του και ο Γιάννης Οικονόμου για τις τοποθετήσεις του προέδρου του κ. Ανδρουλάκη.

 

Πριν από λίγο καιρό είχαμε το θέμα με την Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλεύτρια με τη ΝΔ, όπου η είδηση για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που ρωτά «ο κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει την κ. Σπυράκη ή θα κάνει πως δεν την γνωρίζει όπως την κ. Καϊλή;».

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως «για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη».

 

Καταλήγει αναφέροντας πως «οι άριστοι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων».

 

Και ήρθε η περίπτωση του Αλέξη Γεωργούλη για να αλλάξει το κλίμα και φυσικά να έχουμε από αλλού τα βέλη…