Η ανησυχία που υπάρχει γύρω από τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων μετά και το 2016 ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι 23 Οκτωβρίου στον Μπάτη με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας.

Αρχικά οι πρόεδροι των εθνικών πάρκων της περιφέρειας ΑΜΘ, αναφέρθηκαν στους στόχους της ημερίδας που προηγήθηκε σχετικά με τους τρόπους ανάπτυξης του τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές.

Ωστόσο δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ανησυχία τους για την διακοπή της λειτουργίας των φορέων διαχείρισης των πάρκων μετά το 2016.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Μάνος Κουτράκης τόνισε πως «Σήμερα είχαμε μια εκδήλωση στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για να προσελκύσουμε εκτός από τον μαζικό τουρισμό κι άλλες μορφές τουρισμού που τα Εθνικά Πάρκα μπορούν να προσελκύσουν. Η στήριξη που έχουμε από την Περιφέρεια ΑΜΘ και από τους φορείς της μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναγνωριστεί η αξία και των τεσσάρων Πάρκων της Περιφέρειας μας και όλα μαζί να ετοιμάσουμε προτάσεις που θα έχουν ανταπόκριση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για να αυξήσουμε τη δραστηριότητα στην περιοχή».

 

Ο κ. Κουτράκης αναφερόμενος στην ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων, είπε μεταξύ άλλων πως στο τέλος του 2016 θα σταματήσουν να λειτουργούν έπειτα από την παράταση που έλαβαν πρόσφατα για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Επισήμανε επίσης πως οι φορείς διαχείρισης πρέπει να έχουν μια σταθερή δομή διότι επιτελούν σημαντικό έργο, όχι μόνο ως προς την προώθηση και την διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και να επικουρούν τον κρατικό μηχανισμό ώστε να γίνεται καλύτερα η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μιχάλης Αμοιρίδης, από την πλευρά τόνισε: «Εμείς ως περιφέρεια έχουμε δηλώσει πως είμαστε κοντά στους φορείς διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων. Έχουμε θέσει τον στόχο που είναι ο τουρισμός αριστείας για την περιφέρεια ΑΜΘ που εμπεριέχει κυρίαρχα την φύση και το περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό. Η περιφέρεια ΑΜΘ δρα έτσι ώστε να τονώσει και να αναδείξει μοντέλο ήλιος και θάλασσα για να μείνει κυρίαρχο για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα όμως προσπαθούμε να δραστηριοποιηθούμε στον εναλλακτικό τουρισμό και να αναδείξουμε τα εθνικά πάρκα της περιοχής και να τα κάνουμε πιο επισκέψιμα».