γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Σε μια πολύ άχαρη θέση βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2020, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και υπηρεσιών, όταν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού έπρεπε να κάνουν δύο τελείως αντικρουόμενα πράγματα

 

Από τη μια να αφυπνίσουν και να σημάνουν συναγερμό για τον κορωνοϊό και την διασπορά του στην Καβάλα κι από την άλλη να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να μην πανικοβάλλουν

 

Αλλά δύσκολα μπορεί να κρυφτεί ότι ο κορωνοϊός "χτύπησε" και σε μικρές ηλικίες, με Καβαλιώτες να μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για νοσηλεία αλλά κι έναν συμπολίτη μας να έχει διασωληνωθεί. 

 

Τα συμπεράσματα από τα όσα ειπώθηκαν, πρέπει να τα ψάξει κάποιος στις πολύ λίγες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πίσω από τις λέξεις

 

Δεν διαψεύδει κανείς την πιθανότητα για ένα τοπικό lockdown

 

Ούτε σε ένα σημείο των ανακοινώσεων δεν διαψεύστηκε το ενδεχόμενο για τοπικό lockdown, το οποίο δημοσιογραφικές πληροφορίες το δείχνουν ως πιθανό μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Αυγούστου

 

Ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος τόνισε πάντως με νόημα ότι η απόφαση για lockdown τους περασμένους μήνες είχε ληφθεί όταν είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα από τα σημερινά. 

 

Πρέπει «να κάνουμε μόνοι μας, ένα δικό μας lockdown, να υψώσουμε ένα τείχος στον κορωνοϊό, φορώντας μάσκα παντού», ακόμη κι εκεί που δεν είναι υποχρεωτική, είπε, κι ως παραδείγματα δόθηκαν η λαϊκή αγορά ή η εκκλησία. Επίσης προτάθηκε να αποφευχθούν με κάθε τρόπο κοινωνικές εκδηλώσεις συνωστισμού, όπως τα εγκαίνια. 

 

Δεν λένε το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων 

 

Απέφυγαν όλοι να απαντήσουν με σαφήνεια στα επίμονα ερωτήματα για τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο νομό Καβάλας από την αρχή της πανδημίας έως τώρα. 

 

 

Σημειώνεται ότι οι σχετικοί χάρτες του ΕΟΔΥ έδειχναν έως τις 29/7/2020 την Καβάλα να έχει κάτω από 50 κρούσματα αλλά δεν είναι σαφές αν για τα γραφήματα αυτά λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός τουριστών που εντοπίστηκαν με κορωνοϊό. 

 

Ο ιός είναι στην Καβάλα και μεταδίδεται πλέον μεταξύ των ντόπιων 

 

Το μόνο που επιβεβαιώθηκε και τονίστηκε είναι ότι ο ιός είναι στην Καβάλα και μεταδίδεται πλέον τοπικά, μεταξύ ντόπιων. «Ο κορωνοϊος είναι εδώ και μεταδίδεται, πρέπει να πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown» τονίστηκε με κάθε τρόπο από όσους ήταν παρόντες. 

 

Οι παρουσίες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ενδεικτικές της σοβαρότητας τής κατάστασης: ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν πλαισιωμένος από τους αντιπεριφερειάρχες Κώστα Αντωνιάδη και Κωστή Σιμιτσή, τους δημάρχους Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη και Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη, τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Καβάλας Σταύρο Κιβράκη κ.α. 

 

Η Καβάλα έγινε... σαν την Ξάνθη! 

 

Τονίστηκε ότι στην αρχή της πανδημίας, η Καβάλα ήταν ένας από τους 5 νομούς με την καλύτερη κατάσταση στον κορωνοϊό αλλά «τώρα φτάσαμε στο άλλο άκρο». 

 

Η Καβάλα έφτασε σε σημείο να έχει τα περισσότερα νέα κρούσματα μετά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πιο καθαρά το περιέγραψε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Καβάλα έχει τα περισσότερα (νέα) κρούσματα στη χώρα, σε σχέση με τον πληθυσμό της. 

 

«Όλοι πιστεύμαμε ότι το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι καλύτερα αλλά όλοι διαψευστήκαμε» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. 

 

Η Καβάλα πέρασε από το ένα άκρο στο άλλο, μέσα σε διάστημα περίπου τριών εβδομάδων. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου η θερινή έξαρση κρουσμάτων εντοπιζόταν σε αλλοδαπούς που ήρθαν στην περιοχή για διακοπές. Στο τέλος του μήνα παρατηρείται διασπορά στην κοινότητα μεταξύ ντόπιων. 

 

«Δεν έχουμε καμία σχέση με ένα μήνα πριν, όταν όλα τα κρούσματα ήταν από ξένους. Τώρα η μετάδοση γίνεται εντός της κοινότητας» είπαν. 

 

Κολλάει στον καφέ, στην παραλία, στα καταστήματα 

 

Πριν τη συνέντευξη κι εκτός μικροφώνων όλοι συζητήσουν για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε νέους ανθρώπους, σε καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.α.) ή σε χώρους διασκέδασης/εστίασης (καφετέριεςbeach bar) αλλά δημοσίως περιορίστηκαν όλοι σε εκκλήσεις για να σταματήσει η χαλαρότητα, στην οποία τελικά αποδίδεται η έξαρση που παρατηρείται στην Καβάλα. 

 

Ένα άλλο πράγμα που τονίστηκε και φάνηκε και ως έμμεσο μήνυμα ήταν η μεγάλη ευθύνη που φέρνουν οι νέοι άνθρωποι, που ναι μεν δε νοσούν βαριά (κατά κανόνα) αλλά μπορούν να κολλήσουν γονείς, παππούδες, συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα και να συντελούν στην διαρκή, αθόρυβη διασπορά του ιού. 

 

«Δεν υπάρχουν όπλα, ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος. Τα μόνα όπλα που έχουμε είναι: μάσκα, απόσταση, πλύσιμο χεριών» είπε ο νομίατρος και τόνισε ότι, παγκοσμίως, όπου χαλάρωσαν αυτά τα απλά μέτρα, ο ιός εμφάνισε έξαρση.