Βασίλης Λωλίδης

γράφει ο

Βασίλης Λωλίδης

στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια ιστορία σχολικού εκφοβισμού που έγινε είδηση, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, είναι η υπόθεση της θεατρικής παράστασης με τίτλο «Μαμά φεύγω», που ανέβασαν οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.

Μπορεί ένα δομικό υλικό, να αποτελέσει καταφύγιο για τις μοναχικές μέλισσες ακόμα και στην καρδιά του αστικού ιστού μιας μεγαλούπολης; 

Η επιτάχυνση της ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας στον νησιωτικό τουρισμό και η οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κραδασμών, σε συνδυασμό με το τουριστικό μάρκετινγκ και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, είναι το αντικείμενο της συνεργασίας που ξεκίνησε ο δήμος Θάσου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Οι πρώτες ηλιόλουστες μέρες του Μαρτίου, καθώς η Άνοιξη ξεμυτίζει δειλά πίσω από τις γρίλιες του Χειμώνα, είναι ιδανική ευκαιρία για μια εξόρμηση στα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες ενός μυθικού βουνού, του Παγγαίου.

Η αναζήτηση και η επιστροφή των κλεμμένων χειρόγραφων - κειμηλίων της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα και για τον νέο μητροπολίτη Δράμας, τον κ. Δωρόθεο, ο οποίος συνεχίζει έτσι το έργο του προκατόχου του, μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Αν το ζητούμενο είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί με βεβαιότητα να το προσφέρει.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται το 2024 από τη μετεγκατάσταση των Καππαδοκών στην Ελλάδα και ο φετινός εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην ιστορική κοινότητα της Νέας Καρβάλης, 10 χλμ ανατολικά της Καβάλας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς συνεχίζει να κρατάει ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος.

Έχει μήκος μόλις 180 μέτρα. Είναι ακόμα λιθόστρωτος. Καθώς τον περπατάς ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου ολόκληρη η νεότερη ιστορία της Καβάλας. Ο λόγος για την οδό Κύπρου, το πιο όμορφο και δημοφιλές τοπόσημο της πόλης της ανατολικής Μακεδονίας.

Κάθε χρόνο, παραμονές της μεγάλης εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940, το δάφνινο στεφάνι που κατατίθεται τελευταίο στην μαρμάρινη προτομή του υπολοχαγού Κρίτωνα Κονσουλίδη και γράφει επάνω «οικογένεια» φανερώνει ότι ακόμα και σήμερα, 82 χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατό του στα βουνά της Ηπείρου, η οικογένεια, οι απόγονοί του, τον θυμούνται, τον τιμούν, τον σέβονται. 

Είναι από εκείνες τις φορές που νιώθεις προνομιούχος για τη δουλειά που κάνεις.

Δύο μαθητές γυμνασίου και μια φοιτήτρια πληροφορικής, είναι οι τρεις Έλληνες που θα εκπροσωπήσουν φέτος τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft Office Specialist που θα διεξαχθεί στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Μέσα από μια εκπληκτική συλλογή άνω των 100 ραδιοφώνων, ο Δραμινός συλλέκτης Σοφρώνιος Μαρκίδης παρουσιάζει όλη την ιστορία του ραδιοφώνου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, σε όλους τους ναούς θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος, που θεωρείται αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. 

Τα λουτρά της Ποταμιάς στη Νέα Κεσσάνη του δήμου Αβδήρων και τα λουτρά στην ορεινή κοινότητα Θερμών του δήμου Μύκης, προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών.

Μαγεύει και ηρεμεί ταυτόχρονα το θέαμα του κύματος που σκάει στη ακτή της Ραψάνης, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Οι εργασίες που εκτελούνται τα τελευταία τρία χρόνια στους Φιλίππους, στο πλαίσιο ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, αποκαλύπτουν νέες πτυχές της πολυσήμαντης ιστορίας και της σπουδαιότητας που είχε η πόλη ως διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο.

Βόλτα στην αγορά και τα καφέ της Καβάλας είχε την ευκαιρία να κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας το απόγευμα της Παρασκευής συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρος Μουριάδη. Πρόσχαρη και φιλική δεν δίστασε να συνομιλήσει με Καβαλιώτες που συνάντησε τυχαία να πίνουν τον απογευματινό τους καφέ. 

Σήμερα Σάββατο 17 Απριλίου στο λιμάνι έγινε απόβαση πειρατών, στόχος να ανακαλύψουν έναν παλιό μύθο. Ο αγαπημένος πειρατής Παναγιώτης Γεωργίου από τη Θεσσαλονίκη ετοίμασε με τους συνεργάτες του μια νέα ιστορία για το Πειρατολόγιο του, η χερσόνησος της Παναγίας ήταν το καλύτερο σκηνικό. 

Η χερσαία λιμενική ζώνη της Καβάλας σε όλο το μήκος της είναι το σημείο που προσεγγίζει τον περισσότερο κόσμο σε καθημερινή βάση ο οποίος βρίσκει διέξοδο από τον πολύμηνο εγκλεισμό.

Η πανδημία του κορονοϊού όμως ανέστειλε δυστυχώς όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις που προγραμμάτιζε ο Δήμος Καβάλας και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Οι λαμπρές εκδηλώσεις τω εγκαινίων θα δώσουν τη θέση τους σε ψηφιακά εγκαίνια, που στόχο θα έχουν να αναδείξουν αυτό το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο