Αφού έκανε «εισβολή» σε όλο το νομό Καβάλας, η «Ικτίνος Μάρμαρα» αναμένει τώρα το επενδυτικό «μπουμ» μετά τις εκλογές. Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Χαϊδάς, μιλώντας στην Μαρίνα Πρωτονοταρίου. Η εταιρία επεκτείνει τη λατομική της δραστηριότητα στην Ελλάδα, διατηρώντας τη δραστηριότητά της σε Πλατανότοπο Παγγαίου, Νέστο, Θάσο και Βώλακα Δράμας. Ειδικά τα λατομεία της σε Θάσο και Βώλακα διαθέτουν βεβαιωµένα αποθέµατα 150.000 και 300.000 κυβικών.

 

Το 2018 έκλεισε με άνοδο μεγεθών για τη εταιρεία, η αύξηση εσόδων εκτιμάται στο 15% και η αύξηση στα EBITDA στο 20%. Το 2019 αναμένεται σημαντικά ανοδικό για την εταιρεία λόγω της προσθήκης των νέων λατομείων και της δωδεκάμηνης χρήσης του νέου εργοστασίου που αποκτήθηκε πέρυσι.

 

Πως «εισέβαλλε» στην Ανατολική Μακεδονία 

Στα τέλη του 2017 η Ικτίνος εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Γ. Λαζαρίδης-Μάρμαρα Δράμας έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα επενδύσει συνολικά 10 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, ενώ ήδη έχει μπει καινούριος εξοπλισμός αξίας 4 εκατ. ευρώ.Όταν τέλη του 2019 ολοκληρωθούν οι εργασίες, η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών, υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. ετησίως, με στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου.

 

Επίσης, στις αρχές Ιουλίου 2018 προχώρησε στην εξαγορά από την εταιρεία Μάρμαρα Καβάλας των μισθωτικών δικαιωμάτων λατομικής έκτασης 96,470 στρεμμάτων, στην περιοχή Πύργων του Δήμου Προσοτσάνης στη Δράμα, η λειτουργία του οποίου επίσης θα αυξήσει τη δραστηριότητα της εταιρείας το 2019. «Φέτος θα προχωρήσουμε τις επενδύσεις που έχουμε εξαγγείλει αλλά πάντα θα κοιτάμε για νέα λατομεία, γιατί η χώρα μας έχει πολλά ενδιαφέροντα κοιτάσματα σε πολλές περιοχές» σημειώνει ο κ. Χαϊδάς, τονίζοντας τη σημασίας διεύρυνσης της γκάμας των μαρμάρων που διαθέτει.

 

Από το εξωτερικό σχεδόν όλοι οι πελάτες της

Το 95% του κύκλου εργασιών της Ικτίνος προέρχεται από το εξωτερικό, και τα μάρμαρα της εταιρείας εξάγονται σε χώρες όπως Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Κουβέιτ, Λίβανο, Μαλαισία, Μαρόκο, Ομάν, Πακιστάν, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Νότιο Αφρική, Ταϊβάν, Τυνησία, Τουρκία, ΗΠΑ κ.α.

 

Αύξηση πωλήσεων 50%

Το 2017 η Ικτίνoς Μάρμαρα σημείωσε πωλήσεις 51,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,70 εκατ. ευρώ το 2016 (+49,9%), EBITDA 19 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ (παρά την εγγραφή λογιστικής απομείωσης 1,25 εκατ. ευρώ). Είχε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 12,2 εκατ. ευρώ, μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ διένειμε μερίσματα αξίας 3,67 εκατ. ευρώ.

 

Μπαίνουν ξένοι επενδυτές 

Oκ. Χαϊδάς πριν λίγες ημέρες μεταβίβασε 300.000 μετοχών της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ σε θεσμικό επενδυτή εξωτερικού, συνολικής αξίας 1.410.000 ευρώ. «Τις μετοχές αγόρασε ευρωπαϊκό fund που δεν είχε μέχρι σήμερα παρουσία στην εταιρεία. Υπάρχει ενδιαφέρον για την εταιρεία μας από διάφορα επενδυτικά κεφάλαια που πιστεύουν στη δυναμική της ανάπτυξη και τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Κι εμείς είμαστε ανοιχτοί στις μειοψηφικές συμμετοχές και παρουσιάζουμε συνεχώς την εταιρεία σε ξένους επενδυτές».

 

Από τα μάρμαρα στον τουρισμό 

Εκτός από τα μάρμαρα, η εταιρία ετοιμάζεται να μπει και στον τουριστικό κλάδο με ένα πρόγραμμα-μαμούθ. Η θυγατρικής της Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική ΑΕ αναπτύσσει σύνθετη τουριστική εγκατάσταση στην θέση Όρμος Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής του Δήμου Σητείας, σε έκταση 2.800 στρεμμάτων περίπου, που θα περιλαμβάνει: Ξενοδοχείο 5 αστέρων, Κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa) 100 ατόμων, Συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων, Γήπεδο Golf 18 οπών, Μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών, δύο οικιστικές περιοχές, (ΠΕΡΠΟ) όπου θα ανεγερθούν εξοχικές κατοικίες (μεζονέτες) κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει τις υποδομές (καταφύγιο τουριστικών σκαφών, λεκάνη αθλοπαιδιών, προσάμμωση ακτής), για την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

 

Γιατί περιμένουν τις εκλογές 

Στο πρότζεκτ αυτό θα μπουν και επενδυτές, ωστόσο η εταιρία υπολογίζει ότι αυτό θα γίνει… μετά τις εκλογές. «Η προεκλογική περίοδος δεν ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Όλοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον, να γίνουν οι εκλογές και μετά να επενδύσουν. Τηρούν στάση αναμονής, αλλά είμαι βέβαιος ότι μετά τις εκλογές θα δούμε επενδυτικό μπουμ», σημειώνει ο κ. Χαϊδάς (κάτω φωτογραφία).