Κλιμακώνει τις αντιδράσεις του ο πολιτιστικός Λιμεναρίων «το Κάστρο» που δηλώνει αντίθετος στο αίτημα του Δήμου Θάσου προς το Υπουργείο Πολιτισμού να του παραχωρηθούν οι Αποθήκες των Μεταλλείων στα Λιμενάρια της Θάσου.

 

Όπως είναι γνωστό οι αντιδράσεις ανέκυψαν μετά την αποκάλυψη ότι ο Δήμος Θάσου ζητά να του παραχωρηθεί το ακίνητο, ένας χώρος τον οποίο διαχειρίζεται ο πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων από το 1993 όταν και του παραχωρήθηκε από την τότε κοινότητα Λιμεναρίων για να στεγάσει το λαογραφικό του μουσείο.

 

Το αίτημα κατατέθηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο, από τη διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θάσου (ΔΗΚΕΘ) περίπου ένα μήνα πριν την, ήδη αποφασισμένη με νόμο, κατάργηση του φορέα.

 

Ο σύλλογος με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο της Καβάλας το πρωί της Παρασκευής 30 Μαρτίου επιχειρεί να φέρει το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο.

 

Να σημειωθεί ότι για το θέμα υπάρχουν ήδη πολλές δημόσιες παρεμβάσεις προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης αλλά και από το χώρο της αυτοδιοίκησης.

 

Η συζήτηση για την παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο της Θάσου όπως τόνισαν τα μέλη του συλλόγου έγινε στη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΘ χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή δημόσια διαβούλευση ή άτυπη δημόσια συζήτηση ή σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου.

 

Κυρίως, όμως, σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου δεν έγινε οποιαδήποτε, προφορική ή γραπτή, ενημέρωση του πολιτιστικού συλλόγου Λιμεναρίων, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η χρήση των Αποθηκών εδώ και 30 χρόνια.

 

Ο σύλλογος όπως τονίστηκε, είναι αυτός ο οποίος όλες αυτές τις δεκαετίες, όχι απλώς φροντίζει το χώρο και την ασφάλειά του αλλά τον έχει αναστήσει μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από την πυρκαγιά του 1985.

 

«Θεωρούμε ότι δεν μας επιτρέπεται ούτε ιστορικά, ούτε ανθρώπινα να αφήσουμε να μοιραστεί σε κομμάτια και να γίνει βορά στις ορέξεις των κάθε πολιτικάντηδων, που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, επειδή βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας χωρίς να προσφέρουν τίποτα στο σύλλογο…

 

…Αυτοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις θέσεις της ΔΗΚΕΘ και των οργάνων που θέλουν τις αποθήκες δεν υπήρξαν οι περισσότεροι, ούτε μέλη του συλλόγου, αλλά και αυτοί που υπήρξαν δεν ήρθαν καμία φορά να μας βοηθήσουν…

 

…Μόνο μας κουνούσαν το δάχτυλο και μας έλεγαν ότι μετά τις εκλογές θα τα πούμε. Δεν θα τους αφήσουμε να διαμοιράσουν τα πάντα για το πολιτικό και το οικονομικό κέρδος…

 

…Με μια αίτηση που έχουν κάνει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο μετά την κατάργηση της ΔΗΚΕΘ ζητάνε να δημιουργήσουν μια επιτροπή πολιτισμού η οποία μιλάει για ενοικιάσεις των χώρων που διαχειρίζεται ο Δήμος. Εμείς θα υπερασπιστούμε όπως μπορούμε το δημόσιο χαρακτήρα» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου Λάμπρος Λαμπρινίδης μεταξύ άλλων.

 

Το μέλος του συλλόγου Αναστασία Τσώμου τόνισε πως, «Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων, μελών μας. Ο Δήμος Θάσου δεν μας είπε τίποτα. Μας παρέκαμψε. Εμείς είμαστε που μετατρέψαμε μια καμένη περιοχή σε κοιτίδα πολιτισμού».

 

Τόνισε επίσης ότι ο σύλλογος των Λιμεναρίων πάντα αποδέχεται τα αιτήματα του Δήμου Θάσου, φιλοξενώντας στις Αποθήκες όλες του τις εκδηλώσεις χωρίς όπως είπε να ζητά από το Δήμο το παραμικρό ποσό.

 

Απαντώντας στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Θάσου Γιώργο Κουτσουμανή ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισήμαινε ότι "κανείς δεν απαξίωσε την προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου «το Κάστρο»", τόνισε πως: «δεν την απαξίωσε κανείς την προσφορά του συλλόγου απλώς δεν της έδωσε ποτέ καμία σημασία…

 

…Ο Δήμος διέγραψε την πορεία του πολιτιστικού συλλόγου και τον παρέκαμψε πηγαίνοντας κατευθείαν στο κεντρικό συμβούλιο νεότερων μνημείων», είπε η κ. Τσώμου.

 

Η κ. Τσώμου απάντησε και στο σημείο της δήλωσης του αντιδημάρχου Πολιτισμού ότι "η παραχώρηση προς τον σύλλογο έληξε το 2007 και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε".

 

«Εμείς το 2006 στην αλληλογραφία μας προς το Υπουργείο κάναμε τα μέγιστα ώστε να χαρακτηριστεί η περιοχή ιστορικός τόπος. Το 2007 λάβαμε ειδοποίηση για λήξη των εργασιών που γίνονταν τότε στις αποθήκες των μεταλλείων και όχι για τη λήξη της παραχώρησης…

 

…Αν ο Δήμος Θάσου ήθελε να προστατέψει το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου, όπως λέει, θα έπρεπε να προστατέψει το δημόσιο χαρακτήρα όλης της περιοχής. Διακυβεύεται αυτή τη στιγμή ο χώρος και αυτό ανατρέπει και το ότι θα δινόταν αυτός ο χώρος από τον ΕΟΤ για να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο…

 

…Εδώ είναι η παραχώρηση του χώρου προς τον σύλλογο από την πρώην κοινότητα Λιμεναρίων με απόφαση του 1993. Η απόφαση λέει ότι παραχωρείται ομόφωνα ο χώρος για τη στέγαση του λαογραφικού μουσείου του συλλόγου», είπε η κ. Τσώμου επιδεικνύοντας το έγγραφο της απόφασης παραχώρησης.

 

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και μίλησε και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Στέλιος Στρατηγέντας.