γράφει ο

Γιώργος Πατές*

 

 

 

Δημοτικές Εκλογές 2023ας πούμε και καμιά αλήθεια

 

Όλοι, όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργά μέλη της κοινωνίας και ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις της σημερινής εποχής και του τόπου μας παρακολούθησαν τις δύο “τηλεμαχίες” των υποψηφίων δημάρχων.

 

Τα συμπεράσματα δυστυχώς λίγα, οι αοριστολογίες και τα ψέματα πολλά.

 

Έχοντας την ανάλογη εμπειρία εννιά ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, θα κάνω μια προσπάθεια ανάλυσης των σημαντικότερων ζητημάτων βάζοντας τα πράματα στη θέση τους.

 

1. Αναφέρονται όλοι στα έργα υποδομής αλλά άκουσα μόνο για ύδρευση, αποχέτευση, ασφαλτοστρώσεις, αντιπλημμυρικά. Προφανώς τα παραπάνω είναι τέτοια αλλά δεν δίνουν την απαραίτητη ποιοτική διαφορά που αξίζει η Θάσος έναντι άλλων Δήμων.

 

Να σας επισημάνω ότι η Θάσος είναι νησί και η ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης είναι πρωτευούσης σημασίας. Ανάπτυξη λιμανιών, αλιευτικών καταφύγιων, αναπλάσεις παραλιακών ζωνών, υποδομές για τα τουριστικά σκάφη κλπ δεν είναι καν στο πλάνο κανενός.

 

2. Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος επενδύσεις. Σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. Το δεύτερο εξασφαλίζεται από τον χωρικό σχεδιασμό μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ). Στο δήμο μας ψηφίσθηκε από το ΔΣ το 2019 και μέχρι και σήμερα ΔΕΝ έχει γίνει το παραμικρό. Αυτό το εργαλείο ανάπτυξης δεν ενδιαφέρει κανέναν; Μάλλον γιατί δεν γίνεται αντιληπτή η χρησιμότητά του!

 

3. Η Θάσος ΔΕΝ εκδίδει οικοδομικές άδειες από αρχές καλοκαιριού. Δηλαδή ΔΕΝ χτίζονται σπίτια ΔΕΝ χτίζονται τουριστικά καταλύματα ΔΕΝ δουλεύει όλη αυτή η παραγωγική αλυσίδα (χτίστες, μπετατζήδες, σοβατζήδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μάντρες οικοδομικών υλικών, μεταφορείς κ.α.) όλα στάσιμα μέχρι νεοτέρας και ρωτάω αυτήν την απόφαση που βαραίνει αποκλειστικά την παρούσα διοίκηση ποιος την πήρε;

 

Ποιος αποφάσισε να σταματήσει η ανάπτυξη του νησιού; Με ποια κριτήρια, είχατε μήπως κάποιο εργαλείο που σας έδειξε τον κορεσμό της ανάπτυξης; Τις ανατιμήσεις των προϊόντων όταν λυθεί το πρόβλημα ποιος θα τις επωμιστεί; Το Leader ξεκίνησε και θα κλείσει αρχές Νοεμβρίου. Πότε θα εκδοθούν οι άδειες; Η προθεσμία στα εκτός σχεδίου λήγει 30 Σεπτεμβρίου, oι οικοδομικές άδειες;

 

Και επειδή έχω ακούσει πολλά να πούμε την αλήθεια. Ξέρατε, γιατί ο νόμος δημοσιεύτηκε από το 2022 και το καλοκαίρι απλά εκδόθηκε η διαπίστωση της επάρκειας του Δήμου, και ο Δήμαρχος έκανε προσφυγή κατά της απόφασης νομίζοντας ότι εκτελεί χρέη δικηγόρου του Δήμου.

 

Όχι κύριε, είστε Δήμαρχος και λύνετε προβλήματα δεν ασκείτε δικηγορία. Δεν είστε απλώς ανεπαρκείς, είστε επικίνδυνοι γιατί γνωρίζατε και προτιμήσατε να το χρησιμοποιήσετε προεκλογικά.

 

Για αυτό άλλωστε και η πρεμούρα να βγάλετε ανακοίνωση ότι το θέμα λύθηκε. Δυστυχώς δεν έχει γίνει ούτε καν η αρχή. Στο βωμό της εκλογικής νίκης και της διατήρησης της καρέκλας θυσιάζετε την ανάπτυξη του Νησιού.

 

4. Αναφέρατε τα προβλήματα λειψυδρίας και με δύο ανακοινώσεις της η ΔΕΥΑΘ μέσω του Προέδρου της είπε δύο πράματα: 1) σκεφτήκαμε να κάνουμε αφαλάτωση 2) παρά τις δυσκολίες ανταπεξήλθαμε στο δύσκολο έργο.

 

Υπάρχει κάποια σοβαρότητα σε αυτές τις δηλώσεις; Στην Θάσο με αυτόν τον ορεινό όγκο, όταν όλοι μιλάνε για αειφορική διαχείριση των υδάτων εσείς σκεφτήκατε να κάνατε αφαλάτωση;

 

Μήπως θα ήτανε πιο ορθό να κάνετε νέες καλλιέργειες πηγών, συντήρηση των υπαρχουσών, κατασκευές ταμιευτήρων στα ορεινά, πιθανά νέες γεωτρήσεις, να αντιμετωπίσετε τις διαρροές, να τελειώσετε επιτέλους το στρατηγικό σχέδιο της Ύδρευσης και να αφήσετε την δαπανηρότατη και περιβαλλοντικά επιζήμια αφαλάτωση για τα άνυδρα νησιά;

 

Όσον αφορά τα πεπραγμένα τις διοίκησης θα σας κρίνει ο κόσμος, αυτός ξέρει εάν είχε νερό η όχι!

 

5. Δημαρχιακό μέγαρο. Εδώ και 20 χρόνια ακούμε για την αποπεράτωση του.

Η αλήθεια: Η αναθεώρηση μελέτης έγινε το 2018 και η ενημέρωση φακέλου το 2019 χρειάστηκαν 4 χρόνια να δημοπρατηθεί, ο αρχικός ανάδοχος έλυσε την σύμβαση του και έφυγε και ο νέος ανάδοχος ξεκίνησε 15 μέρες πριν τις εκλογές με δυο εργαζόμενους! Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

6. Αρχαίο Θέατρο Λιμένα. Μην πυροβολείτε άσκοπα τους Δημάρχους, δεν είναι γνώστες του θέματος, μόνο λάτρεις των παραστάσεων. Ο μόνος που έκανε βήματα για την ανάδειξη και αποπεράτωσή του ήτανε ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ και η ευθύνη υλοποίησης του έργου είναι ξεκάθαρα του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

7. Παλατάκι Λιμεναρίων. Χρόνια οι ενστάσεις των κατοίκων της Νότιας Θάσου για αξιοποίηση του. Υπήρχε όμως πρόσκληση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ με τίτλο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα», όπου θα μπορούσε να ενταχθεί το Παλατάκι, μετά από προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού αλλάτίποτα.

 

8. Μαρίνα Λιμένα Θάσου. Μετά από άκαρπες προσπάθειες σχεδόν μιας δεκαετίας το 2019 ο Δήμος κατάφερε να συνάψει ένα σχέδιο σύμβασης παραχώρησης της Μαρίνας, μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θάσου, με σκοπό την χρήση και εκμετάλλευση αυτής.

 

Μετά από 4 χρόνια η διαδικασία παραχώρησης έμεινε στάσιμη. Η εικόνα εγκατάλειψης των συγκεκριμένων υποδομών είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας της διοίκησης για ακόμα μια φορά.

 

9. Παιδικές Χαρές. Παρά τις μεγαλοστομίες του 2019 και σε συνεχόμενες τέσσερις προσκλήσεις χρηματοδότησης μέχρι σήμερα ο δήμος ΔΕΝ υπέβαλλε σε ΚΑΜΙΑ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

 

10. Ακούστηκε ότι ο Δήμος ΔΕΝ έχασε κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης.

 

Για να δούμε ποια είναι η αλήθεια με τα έργα και τις μελέτες με απλά λόγια. Θα ξεκινήσω με τις έτοιμες μελέτες που βρήκε η σημερινή διοίκηση και δεν έκανε τίποτα, κάποιες ενταγμένες σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και κάποιες όχι.

 

1) Διευθέτησης για το ρέμα που διασχίζει τον οικισμό του Πρίνου

 

2) Αντιπλημμυρική προστασία Σκάλας Παναγίας & Σκάλας Ποταμιάς

 

3) Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχής Καλυβίων Λιμεναρίων

 

4) Μελέτη ύδρευσης των Λιμεναρίων

 

5) Οι υδρεύσεις Αστρίδος και Αλυκής

 

6) Υδρεύσεις Σκάλας Μαριών, Πρίνου και Σκάλας Καλλιράχης

 

7) Το έργο της αποχέτευσης των οικισμών Σκάλας Σωτήρα και Σκάλας Καλλιράχης

Η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας Λυματολάσπης

 

9) Αποκατάσταση δρόμου Καζαβητίου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου

 

10) Οδοποιία ανατολικής εξόδου Λιμεναρίων

 

11) Βελτίωση τμήματος του οδικού δικτύου μεταξύ των οικισμών Μαριών και Σκάλας Μαριών

 

12) Δημιουργία πεζοδρομίου παραπλεύρως της ΕΟ69 μεταξύ των οικισμών Σκάλας Πρίνου – Πρίνου

 

13) Μελέτη δημιουργίας πεζοδρομίου από τον οικισμό του Ποτού μέχρι την περιοχή του Αγίου Αντωνίου

 

14) Μελέτη επανακατασκευής του οδοστρώματος του κέντρου του Λιμένα

 

15) Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου δημοτικού σχολείου Λιμένα

 

16) Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες

 

17) Μελέτη για την κατασκευή νηπιαγωγείου στον οικισμό του Λιμένα

 

18) Μελέτη δημιουργίας αθλότοπου στην είσοδο του Λιμένα

 

19) Μελέτη για έργα προστασίας παραλιακής οδού Σκάλας Ποταμιάς Θάσου

 

20) Μελέτη ανάπλασης της χερσαίας ζώνης Λιμεναρίων

 

21) Μελέτη κύρωσης των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού του Κάστρου

 

22) Μελέτη για την δημιουργία αρδευτικού συστήματος στο αγρόκτημα του Πρίνου

 

23) Μελέτη για την αναβάθμιση Η/Μ των γεωτρήσεων ΔΚ Ραχωνίου, Πρίνου, Καλλιράχης, Λιμένα, Θεολόγου και Σωτήρα

 

24) Μελέτη για την δημιουργία καταδυτικού Πάρκου στην Αστρίδα

 

25) Μελέτη με τίτλο “ειδική οικολογική αξιολόγηση για τη νομιμοποίηση του λιμένα Πρίνου και της εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης του και νομιμοποίησης λιμένα Παναγίας (Συκιές)”

 

26) Μελέτη για την προστασία του παραλιακού μετώπου στη νότια πλευρά του Λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

 

27) Επανακαθορισμός αιγιαλού Λιμεναρίων

 

28) Καθορισμός χερσαίας ζώνης Σκάλας Ποταμιάς

 

29) Κατασκευής αμμοκρατών Πευκαρίου

 

… 29 στον αριθμό και σίγουρα υπάρχουν και άλλες και για να μιλήσουμε και με νούμερα για τα περίφημα 47 εκατομμύρια για έργα στο νησί μας, η απορροφητικότητα στο β τρίμηνο είναι 0.95% δηλαδή με απλά ελληνικά έχουν εκτελεστεί για διάφορους λόγους έργα 450 χιλιάδων ευρώ τα υπόλοιπα 46,5 εκ ευρώ….μάλλον ΘΑ γίνουν μελλοντικά.

 

Τελικά εκτός από τρεις νέες άδειες λατομείων και μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο ανάληψης καθηκόντων (και εν μέσω των καταστροφικών πλημμυρών της Ποταμιάς-Παναγίας) της απερχόμενης διοίκησης έγινε κάτι νέο στο νησί μας;

 

Εν κατακλείδι. Οι διοικήσεις του εκάστοτε Δήμου θέλουν ανθρώπους με όραμα, θέληση και γνώση, όχι καρεκλοκένταυρους εμφορούμενους με την αλαζονεία της εξουσίας και μακάρι οι πολίτες να ψηφίσουν με βάση αυτά τα ιδανικά και όχι προσωπικά συμφέροντα, κομματικές ταυτότητες και πεποιθήσεις.

 

Και για όσους αναρωτιούνται τον σκοπό του εν λόγω κειμένου να σας ενημερώσω ότι ΔΕΝ είμαι υποψήφιος κανενός συνδυασμού και ΔΕΝ έχω σκοπό μέσα από αυτό το κείμενο να στηρίξω κανέναν, είμαι ένας ενεργός πολίτης της κοινωνίας, γνώστης των δρώμενων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αγαπάει τον τόπο του.

 

*Ο Γιώργος Πατές διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κατά την περίοδο διοίκησης του Κώστα Χατζηεμμανουήλ (2011-2019)