Η Ελληνική κοινωνία βιώνει μία πρωτόγνωρη κρίση σε όλα τα επίπεδα. Οικονομική, πολιτική, πολιτιστική. Ο κύριος φορέας της "ελπίδας" για την αναγέννηση και προώθηση των προσδοκιών του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον αναξιόπιστος στον στενό του πυρήνα, απογοητευτικός στους πλατύτερους ψηφοφόρους του.

 

Η Ν. Δ κομμάτια και θρύψαλα θλιβερή και στους πλέον φανατικούς νεοδημοκράτες, που ψιθυρίζουν το αυτονόητο. "όταν δεν μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας, και να κάνουμε κομματικές εκλογές, πως θα κυβερνήσουμε;"

 

Το Ποτάμι φθίνει συνεχώς, και παρόλο που έχει αξιόλογα στελέχη, ο επικεφαλής είναι "λίγος" και δεν έχει καμία πολιτική παρουσία στην κοινωνία. Η σοσιαλδημοκρατία (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που εμφανίστηκε στις τελευταίες εκλογές ως Δημοκρατική Συμπαράταξη(ΔΗΣΥΜ) έδωσε κάποια ελπίδα. Μικρή, αχνή όμως την έδωσε.

 

Διότι οι δύο πολιτική οργανισμοί ως ανεξάρτητες πολιτικές και οργανωτικές λειτουργίες, στη συνείδηση του κόσμου είναι τελειωμένες. Και όποιος φαντασιώνεται αναγέννηση εκ της τέφρας, μάλλον θα μείνει με το όνειρο. Ετσι η ΔΗΣΥΜ προβάλλει ως η μοναδική ελπίδα να γίνει κάτι διαφορετικό σπάζοντας τις δομές των παλαιοκομματικών σχηματισμών και δίδοντας μία προοπτική στην κεντροαριστερά.

 

 Στην Καβάλα η ΔΗΣΥΜ έκανε καλή αρχή. Και στο επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και ως συνέχεια με την εκδήλωση που έγινε στον Γαλαξία με ομιλητή τον Γ. Τσαμουργκέλη. Σε χρόνους πολιτικά δίσεκτους, να συμμετέχουν 130 άτομα με μεγίστη προσοχή στα λεγόμενα του ομιλητή δεν είναι ασήμαντο.

 

Υπάρχουν όμως και αγκυλώσεις, από τους πάλαι ποτέ κραταιούς οργανισμούς. Αγκυλώσεις που αιτιολογούνται, αλλά δεν δικαιολογούνται. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να "τρέξει" συντεταγμένα, δίδοντας προτάσεις η λύσεις και στα γενικότερα προβλήματα, αλλά και στα προβλήματα της περιοχής, του όπου μας αν θέλουμε να μπολιάσουμε το γενικό με το μερικό.

 

Ετσι όσο περισσότερο ασχοληθούμε με την ΔΗΣΥΜ όσο γρηγορότερα γίνει η διάχυση και όσμωση, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Μακρόχρονη καθυστέρηση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα, διότι θα φαλκιδεύσει τον κόσμο στους λαϊκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ή στις νεοσυντηρητικέςς απόψεις της Ν. Δ.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει σύγκληση των δύο πολιτικών οργανισμών σε όλα τα επίπεδα. Και ναι μεν στο κοινοβουλευτικό η συνεργασία είναι άριστη, ναι έγινε κεντρικό πολιτικό όργανο της ΔΗΣΥΜ που θα παίρνει αποφάσεις, όμως στην περιφέρεια και στους νομούς υπάρχουν καθυστερήσεις.

 

Τα τοπικά όργανα διστάζουν, περιμένοντας τις εξ Αθηνών εντολές. Η κοινωνία όμως είναι έτοιμη να δεχτεί την μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό φορέα. Ας τολμήσουμε γιατί ο χρόνος τρέχει και θα πρέπει να συγχρονίσουμε το βήμα μας τολμηρά με τις εξελίξεις.

 

Β. Τραϊφόρος μέλος της ΔΗΜΑΡ Καβάλας