γράφει ο

Στάθης Χαρπαντίδης

 

Δυο νέα παιδιά ο Φέρεντς (μάγειρας) και ο Γκάμπορ (ζαχαροπλάστης) από τη Βουδαπέστη  αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Καβάλα και να ανοίξουν ένα μικρό ethnic εστιατόριο το “Hungarian house” στην οδό Μητροπόλεως 14. Θα βρείτε γεύσεις της Ουγγρικής κουζίνας που κατά γενική ομολογία είναι βαριές, πικάντικες αλλά νόστιμες, τουρσιά, σούπες, αλλαντικά από πάπρικα , καυτερές σάλτσες, πικάντικα καρυκεύματα , αλλά και ξεχωριστά γλυκά με κορυφαίο τη καμινάδα (chimney cake).

 

Λοιπόν η comfort κουζίνα τους προσφέρει το δημοφιλές γκούλας (gulyas) σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά καρυκευμένα με πάπρικα και άλλα μπαχαρικά.

 

Το Λέτσο (lecsó) ένα μαγειρευτό φαγητό μόνο με λαχανικά, που συνδυάζει τα τρία πιο αγαπημένα υλικά των Ούγγρων, τις πιπεριές , τις ντομάτες και την πάπρικα, προσθέτουν όμως και σκόρδο ενώ σοτάρουν όλα τα υλικά με χοιρινό λαρδί.

 

Ο Φέρεντς θα σας φτιάξει το «Μπρασόι απροπέτσινιε» (Brassoi) χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με κρεμμύδι, πατάτες και ουγγρικά μπαχαρικά.

 

Θα βρείτε επίσης μοσχαρίσιο κοκκινιστό κρασάτο, μπέργκερ με παραδοσιακά μπαχαρικά της Ουγγαρίας, λουκάνικα με καυτερές σάλτσες και το διάσημο γλυκό καμινάδα (chimney cake) ένα παραδοσιακό κέικ κυλινδρικό και κούφιο που όταν ψηθεί πασπαλίζετε με διάφορες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες κολλάνε πάνω στη καραμελωμένη ζάχαρη.