Η κατανομή των 4 βουλευτικών εδρών της Καβάλας – μια μαθηματική προσέγγιση στα βασικά σενάρια

 

επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα KavalaNews

 

Στις τελευταίες εκλογές, στην εκλογική περιφέρεια Καβάλας εκλέχθηκαν 3 βουλευτές από τη ΝΔ (Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης, Λαζαρίδης) και μία βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ (Ελευθεριάδου).

 

Ο νέος εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές, εξασφαλίζει με άνεση στη ΝΔ τις 3 από τις 4 έδρες στην Καβάλα.

 

Είναι όμως δύσκολο να προβλεφθεί που θα πάει η τέταρτη έδρα.

 

Αν οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ θα καταλάμβανε και τις 4 έδρες και θα έμενε εκτός Βουλής η κ. Ελευθεριάδου.

 

Σε όλα τα κόμματα, ωστόσο, είναι πάνω από βέβαιοι ότι ο κόσμος τώρα θα ψηφίσει διαφορετικά. Και όλοι διεκδικούν ψήφο για να γεμίσουν τις «άδειες κάλπες» όπως λένε.

 

Μια πολύ μικρή αλλαγή στο εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές μέσα σε μια εκλογική περιφέρεια. Η Καβάλα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 

 

Η «σιγουριά» της ΝΔ

 

Ήδη από την επομένη των εκλογών, η ΝΔ δεν κρύβει τον στόχο της να καταλάβει όλες τις βουλευτικές έδρες στην Καβάλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θάσο είπε επί λέξει ότι «στόχος είναι το 4-0» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

 

 

Οι εκτιμήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ

 

Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί η άποψη ότι στις 21/5/23 επικράτησε η «χαλαρή ψήφος» επειδή ήταν ήδη γνωστή και προαποφασισμένη η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.

 

Εκτιμούν ότι τώρα το κόμμα θα αυξήσει το ποσοστό του πανελλαδικά και τοπικά, όπως συνέβη και το 2019, μεταξύ Ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών (7/7).

 

Λένε δηλαδή ότι το 20,07% πανελλαδικά και το 16,16% τοπικά θα αυξηθεί στις επόμενες εκλογές, με τον ίδιο τρόπο που είχε «διορθωθεί» μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων μεταξύ δύο αναμετρήσεων το 2019.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ

26/5/2019

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

 

7/7/2019

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

Πανελλαδικό ποσοστό

23,75%

31,53%

Ποσοστό

στην Καβάλα

17,91%

26.20%

 

 

Οι απόψεις εντός ΠΑΣΟΚ

 

Στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν στελέχη που σχολιάζουν ότι η εξασφάλιση έδρας σε μια τετραεδρική όπως η Καβάλα είναι «μαθηματικώς απίθανη», μιας και πρέπει να καταγραφεί πανελλαδική αύξηση πάνω από 5 μονάδες.

 

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που λένε ότι «είναι πιθανό το 3-1» βασιζόμενοι στην επιθυμία τους το κόμμα να γίνει ξανά δεύτερο σε δύναμη, όπως συνέβαινε πριν το 2012.

 

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στις 21 Μαΐου 2023, το ΠΑΣΟΚ έλαβε πανελλαδικά 11,46% και τοπικά 11,33%.

 

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα διαδοχικών προσφυγών στις κάλπες, κατέγραψε για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αυτές τις διαφοροποιήσεις μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων:

 

 

 

 

 

ΠΑΣΟΚ

26/5/2019

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

 

7/7/2019

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

Πανελλαδικό ποσοστό

7,72%

8,10%

Ποσοστό

στην Καβάλα

8,73%

8,48%

 

 

 

Ο νέος εκλογικός νόμος

και η κατανομή των εδρών

 

Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα ισχύσει μπόνους έως 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Οι γενικές αρχές κατανομής των υπόλοιπων εδρών παραμένουν ίδιες.

 

Η κατανομή γίνεται από το πανελλαδικό άθροισμα των ψήφων κάθε κόμματος προς τις εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή «από το κέντρο προς τα έξω».

 

Στην πρώτη κατανομή, έδρα εξασφαλίζει όποιο κόμμα πιάσει το εκλογικό μέτρο σε κάθε νομό.

 

Για παράδειγμα, στην Καβάλα των 4 εδρών, το εκλογικό μέτρο αντιστοιχεί στο 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σε μια τριεδρική περιφέρεια το μέτρο είναι 33,3% ή σε μια πενταεδρική είναι 20% κ.ο.κ.

 

Άρα, στην πρώτη κατανομή στην Καβάλα, μόνο η ΝΔ εξασφάλισε έδρα, αυτή του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

 

Οι άλλες τρεις έδρες κατανέμονται με βάση τα λεγόμενα «υπόλοιπα» των κομμάτων σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

 

Ξεκινώντας από το μικρότερο κόμμα προς το μεγαλύτερο, αρχίζει η κατανομή εδρών, πρώτα από τις περιφέρειες με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα ψήφων (όχι ποσοστών).

 

 

«Τι λείπει» από κάθε κόμμα

για την 4η έδρα

 

 

Το βασικό σενάριο εργασίας που κάνουμε στο παρόν άρθρο, προβλέπει ότι σε γενικές γραμμές η εκλογική συμπεριφορά θα παραμείνει αμετάβλητη ως προς την κατάταξη των κομμάτων.

 

Λαμβάνει ωστόσο υπόψιν τα δημοσκοπικά ευρήματα με βάση τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών σκοπεύει να μην ψηφίσει ξανά το ίδιο κόμμα.

 

Ποιες οι πιθανότητες για το κάθε κόμμα να κερδίσει μία έδρα στην εκλογική περιφέρεια Καβάλας;

 

Έχοντας ως βάση υπολογισμού τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, στους παρακάτω πίνακες φαίνεται πόσο πρέπει να αυξήσει κάθε κόμμα το ποσοστό του (και τις έδρες του) ώστε να κερδίσει την 4η έδρα στην Καβάλα, αναλόγως με τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή:

 

 

 

ΠΕΝΤΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΚΟΜΜΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΕΔΡΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ

+1,30%

+3

ΠΑΣΟΚ

+5,00%

+12

ΚΚΕ

+4,30%

+12

ΕΛ.ΛΥΣΗ

+3,10%

+9

 

ΕΞΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΚΟΜΜΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΕΔΡΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ

+2,30%

+5

ΠΑΣΟΚ

+5,40%

+13

ΚΚΕ

+5,30%

+14

ΕΛ.ΛΥΣΗ

+3,10%

+9

 

ΕΠΤΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΚΟΜΜΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΕΔΡΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ

+3,30%

+7

ΠΑΣΟΚ

+5,50%

+14

ΚΚΕ

+5,80%

+15

ΕΛ.ΛΥΣΗ

+3,10%

+9

 

ΟΚΤΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΚΟΜΜΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΕΔΡΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ

+4,30%

+9

ΠΑΣΟΚ

+6,00%

+15

ΚΚΕ

+5,80%

+15

ΕΛ.ΛΥΣΗ

+3,50%

+10

 

Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διατηρήσει την έδρα του στην Καβάλα, αν το κόμμα εμφάνιζε πανελλαδικά αύξηση του ποσοστού του κατά 1,3 μονάδες στο σενάριο μιας πεντακομματικής βουλής.

 

Η αναγκαία αύξηση μεγαλώνει, όσο μπαίνουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή και φτάνει ανά περίπτωση τις 2,3 ή 3,3 ή 4,3 μονάδες.

 

Το ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται 5 έως 6 μονάδες περισσότερες στο πανελλαδικό του αποτέλεσμα ώστε να μπορεί να έχει ελπίδες εκλογής βουλευτή στην Καβάλα.

 

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ χρειάζεται πανελλαδικά +4,3 έως +5,8 μονάδες και η Ελληνική Λύση αύξηση μεταξύ 3,1 - 3,5 μονάδες.

 

Ένα μικρότερο κόμμα, για να έχει ελπίδες να εκλέξει βουλευτή στην Καβάλα με τη Β΄ κατανομή, εφόσον «πιάσει» το 3% πανελλαδικά, πρέπει να καταγράψει τοπικές επιδόσεις άνω του 7,5%.

 

 

Το παραπάνω σενάριο παίρνει ως βάση υπολογισμού τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα και πιθανές αυξομειώσεις ποσοστών.

 

Οι μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι αμέτρητες. Το ίδιο και οι πιθανότητες… να συμβούν τα πάντα.