Γράφει ο Κώστας Φιλίδης

Την ερχόμενη Τρίτη, 4 Αυγούστου, στη 1 μ.μ. ορίστηκε το ραντεβού του νέου υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Σκουρλέτη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και παράγοντες της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών, για να τον ενημερώσουν για την υπόθεση της επαναχάραξης του αγωγού ΤΑΠ σε περιοχές, όπου υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της βουλευτού Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξάνδρας Τσανάκα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Νεάπολις», κληθήκαν ή θα κληθούν να παραστούν, εκτός από την ίδια, οι βουλευτές Καβάλας, Ηλία Ιωαννίδη και Δημήτρη Εμμανουηλίδη, της Δράμας, Χρήστος Καραγιαννίδης, και Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή, οι δήμαρχοι Καβάλας και Δοξάτου, και οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων των περιοχών, όπου υπάρχει αντίδραση για την χάραξη του αγωγού μέσα από τα χωράφια.

 

Τα αυθαίρετα «καρότα» του ΤΑΠ

Στο μεταξύ, εντείνονται οι προσπάθειες των υπαλλήλων της εταιρείας που θα τοποθετήσει τον αγωγό, να βρουν και να πείσουν τους αγρότες, τα χωράφια των οποίων πρέπει να χαραμιστούν για να ικανοποιηθεί η χάραξη της εταιρείας. Τα μέσα, όμως, που χρησιμοποιούν, μόνο δεοντολογικά δεν χαρακτηρίζονται από τους αγρότες, οι οποίοι καταγγέλλουν για πολλοστή φορά, απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων και παρουσίαση πλασματικής εικόνας της πραγματικότητας.

 

Τελευταίο κρούσμα ήταν το σημερινό (29-7-2015) συμβάν, όταν εμφανίστηκε στον κάμπο των Φιλίππων συνεργείο με τρία γεωτρύπανα και προσπάθησε να πάρει δείγματα (καρότα), προφανώς για να κάνει εδαφολογικές μελέτες για λογαριασμό της κοινοπραξίας του ΤΑΠ. Η απόπειρα σταμάτησε με παρέμβαση των αγροτών, οι οποίοι κάλεσαν την Αστυνομία. Οι εργασίες σταμάτησαν και μάλιστα αποδείχθηκε ότι ψευδώς ισχυρίστηκαν τα μέλη του συνεργείου ότι είχαν σχετική άδεια από τον Δήμο Καβάλας, αφού, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης, αρνήθηκαν ότι χορήγησε σχετική άδεια. Οι υπεύθυνοι ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι είχαν γραπτή άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όμως, οι εργασίες, αν και γίνονταν σε αρχαιολογικό χώρο, δεν επιβλέπονταν από αρχαιολόγο.

 

Η, δε, προτελευταία κίνηση της εταιρείας, που καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας, Θέμη Καλπακίδη, συνέβη προ ημερών όταν κλήθηκαν τηλεφωνικώς περί τους 20 αγρότες των Φιλίππων να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένη συνάντηση σε ξενοδοχείο της πόλης για να διευθετήσουν, δήθεν, προβλήματα που είχαν με το Κτηματολόγιο, αν και η κτηματολόγιση στην περιοχή των Κρηνίδων έγινε προ πολλών ετών. Στο ραντεβού, αντί υπαλλήλων του Κτηματολογίου εμφανίστηκαν υπάλληλοι του ΤΑΠ, οι οποίοι προσπάθησαν να πείσουν τους αγρότες για… την αξία που θα πάρει η περιοχή όταν θα περάσει ο αγωγός. Και αυτή η απόπειρα κρίθηκε ανεπιτυχής, αφού οι αγρότες αντέδρασαν δεόντως όταν αποκαλύφθηκε ο πραγματικός λόγος της συνάντησης.

«Μετά κι από την σημερινή ενέργεια, αποδεικνύονται για ακόμη μία φορά η αλαζονεία, το θράσος και η αδιαφορία για τη νομιμότητα από την κοινοπραξία, η οποία ενεργεί ακόμη και σήμερα με την ανοχή της Πολιτείας», δήλωσε στο Kavalanews ο κ. Καλπακίδης, και αναρωτήθηκε «πόσες άλλες εργασίες έχει κάνει κρυφά με προφορική άδεια η κοινοπραξία;»