Προς ματαίωση οδεύει σύμφωνα με τις περισσότερες έως τώρα πληροφορίες η φημισμένη Ονειρούπολη στη Δράμα, με πιθανότερη αιτιολόγηση την επιδημιολογική κατάσταση

 

Το καλύτερο σενάριο, λένε οι καλά γνωρίζοντες, θα είναι ένα κουτσουρεμένο πρόγραμμα που όμως δεν θα θυμίζει σε τίποτα την αίγλη των περασμένων ετών. 

 

Ένας εκ των εμπνευστών και των πρωτεργατών του πετυχημένου θεσμού, που στη συνέχεια έστησε εξίσου πετυχημένες διοργανώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο Γρηγόρης Αβανίδης, έγραψε με αφορμή τα όσα ακούγονται, τα εξής:

 

«Η Ονειρούπολη σε πραγματικό κίνδυνο

 

Όσοι γνωρίζουν την σχέση μου με την Ονειρούπολη, πιθανότατα ξέρουν ότι έχω αποφύγει κάθε δημόσια τοποθέτηση για αυτήν, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Μια μικρή παρένθεση το 2017 δεν θέλω να την θυμάμαι. Σήμερα όμως θέλω να αφήσω εδώ μερικές μου σκέψεις. 

 

Αν η ευχή και η κρυφή επιθυμία ορισμένων, η πανδημία να σκεπάσει και φέτος τα πάντα και να ακυρώσει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δεν πιάσει, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την πάλαι ποτέ μεγαλύτερη γιορτή της Ελλάδας. Αυτή είναι μια προσωπική αίσθηση που πηγάζει απλά από τα 18 χρόνια εμπειρία στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. 

 

Μια ματιά στο ημερολόγιο και μια ματιά στον δημοτικό Κήπο και το έργο το βλέπω από τώρα. Αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και δεν ακυρωθούν οι εκδηλώσεις (που πιθανόν να μην ακυρωθούν), θα χαλάσει το πραγματικό σχέδιο του Δήμου Δράμας

 

Προβλέπω από τώρα το έργο υποκρισίας που θα παιχτεί... Αρχικά θα δούμε από τον δήμο ξαφνική υπερευαισθησία και ανησυχία για τα θέματα της πανδημίας, ενώ μέχρι τώρα είχαμε εκκωφαντική σιωπή. Αργότερα (πάλι από το δημαρχείο) θα κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι «… καλύτερα να κάνουμε την Ονειρούπολη πιο περιορισμένη π.χ μόνο στην πλατεία» κλπ. Μετά θα αρχίσουν οι γκρίνιες και κάποιοι θα ψελλίζουν ότι «… και οι άλλοι δήμοι της Ελλάδας θα κάνουν κουτσουρεμένες εκδηλώσεις». 

 

Μπορώ να διαψεύσω φυσικά αυτή την τελευταία φήμη που ξεκίνησαν ήδη να κυκλοφορούν και να μιλήσω με παραδείγματα, για δύο δήμους που γνωρίζω καλά. Βλέπω καθημερινά εικόνες από τους φίλους και αγαπημένους συνεργάτες στο Δήμο Τρικκαίων και στον «Μύλο των Ξωτικών» που ολοκληρώνουν  ένα εξαιρετικό στήσιμο και ήδη φροντίζουν μόνο τις λεπτομέρειες (εκδρομές τουριστικών γραφείων, τελετές έναρξης και λήξης, αναζήτηση νέων παρκινγκ, νέες εκπλήξεις κλπ). 

 

Παράδειγμα προς μίμηση είναι η οργάνωση του δήμου Βόλου. Ο πληθωρικός Αχιλλέας Μπέος κάνει θαύματα στην πόλη του. Προχθές σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος παρουσίασε ένα διαφορετικό μοντέλο χριστουγεννιάτικης γιορτής, αφού για πρώτη φορά ένα παγκόσμιο brand συνδέεται με το όνομα μια χριστουγεννιάτικης γιορτής στην Ελλάδα.

 

Ο Βόλος λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την πανδημία παρουσίασε μια μεγάλη διεθνή συνεργασία για το φετινό concept της εκδήλωσης. Οι χριστουγεννιάτικες περιπέτειες του Πινόκιο θα ζωντανέψουν μέσα από ένα θεματικό πάρκο σε επίσημη συνεργασία με το ίδρυμα του συγγραφέα Κάρλο Κολόντι (Fondazione Nazionale Carlo Collodi) από την Ιταλία. Από ονόματα τραγουδιστών να μην μιλήσουμε καλύτερα. Άννα Βίσση έναρξη, αφιέρωμα στον Στράτο Διονύσιου από τα 3 παιδιά του κλπ. Το θέμα του «Πινόκιο» φυσικά το γνωρίζω λόγο και συμμετοχής της ομάδας μας στο project. 

 

Πάμε όμως πάλι στη Δράμα να δούμε κάποια σοβαρά θέματα που μας αφορούν όλους. Η Ονειρούπολη φέτος πρέπει να έχει έναν διπλό στόχο. Μετά την περσινή παύση και σε μια περίοδο ανακατατάξεων στον Χριστουγεννιάτικο χάρτη της χώρας, πρέπει πάση θυσία και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να δείξει ότι δεν έχασε την θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες εκδηλώσεις της Ελλάδας. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν θα είναι εύκολο. 

 

Ο δεύτερος στόχος θα είναι να επιτελέσει το «καθήκον» της όπως έκανε από το 2004 μέχρι και σήμερα. Οφείλει δηλαδή περισσότερο από ποτέ, να υποστηρίξει την τοπική αγορά και να δώσει ανάσες στην τοπική οικονομία. Διαλυμένη, παρηκμασμένη και παρατημένη όμως αυτό δεν θα το καταφέρει φέτος. 

 

Καταλήγω σε μια, εκτιμώ λογική σκέψη. Η Ονειρούπολη Δράμας και στην ουσία αλλά και στους τύπους ανήκει πλέον μόνο στο δήμο Δράμας. Η ευθύνη και η τύχη της Ονειρούπολης λοιπόν αυτή την στιγμή είναι στα χέρια ενός ανθρώπου, στα χέρια του δημάρχου της Δράμας.

 

Κάποια στιγμή (άμεσα) θα πρέπει να μιλήσει για το τι σκοπεύει να κάνει. Αν πάλι (από συνήθεια) δεν θέλει να «μιλήσει» ούτε στο μεθαυριανό δημοτικό συμβούλιο (πάλι καλά που δεν κάνουν Δ.Σ στις 10 Δεκ),  ας μιλήσει με πραγματικές πράξεις. Η Ονειρούπολη φέτος κινδυνεύει!!!

 

Προσοχή το ερώτημα δεν μπορεί να είναι αν θα γίνει ή δεν θα γίνει. Το ερώτημα είναι αν θα είναι η Ονειρούπολη που αγαπάμε ή μια εκδήλωση αγγαρείας και μια μεγαλοπρεπέστατη ξεπέτα. 

 

Ο μόνος λόγος που μεταφέρω δημόσια αυτές τις σκέψεις μου είναι μήπως και θυμώσουν και γεμίσουν με εγωισμό εκεί στο δήμο Δράμας και θελήσουν να με διαψεύσουν με συντριπτικό τρόπο. Σας ορκίζομαι θα χαρώ».