Το παρατεταμένο lockdown, η κλειστή αγορά και τα κατεβασμένα ρολά στην εστίαση οδηγούν τους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο. 

 

«Η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή. Υπάρχει απαισιοδοξία από την στιγμή που το λιανεμπόριο και η εστίαση παραμένουν κλειστά. Ελπίζαμε ότι από αυτή την εβδομάδα που είναι και οι εκπτώσεις θα ανοίξει η αγορά με το click inside. Όταν βλέπουμε ότι ανοίγουν τα δημοτικά, ότι ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους με την όποια δικαιολογία, για ποιο λόγο να συνεχίσει να τιμωρείται η αγορά» είπε στο KavalaNews.GR o πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.  

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και αυτά είναι και τα δεδομένα, προκειμένου την Παρασκευή να μας οι ειδικοί να κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας».

 

«Μεταφέρουμε ως Επιμελητήρια την αγωνία και την πίεση ότι θα πρέπει και η αγορά να εξομαλύνεται. Με το click away δεν είδαμε έξαρση. Δίνεται επομένως ένα καλό εργαλείο ώστε να πάρει η κυβέρνηση και να ανοίξει με όποιον τρόπο η αγορά αυτή τη κρίσιμη περίοδο των εκπτώσεων, καθώς ένα τεράστιο κομμάτι του τζίρου των επιχειρήσεων γίνεται αυτή τη περίοδο. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση καταλαβαίνει πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Δέμπας.  

 

Βαρύ είναι το πλήγμα για την εστίαση η οποία όπως δείχνουν τα δεδομένα θα ανοίξει τελευταία: «Θεωρώ βέβαιο ότι νωρίτερα από τον Μάρτιο-Απρίλιο δεν θα υπάρξει συζήτηση για άνοιγμα και ειδικά με τους όρους που κατά καιρούς τίθενται. Καλύτερα να ανοίξει μία και καλή με βελτιωμένους όρους και συνθήκες για να λειτουργήσει ο κλάδος», αναφέρει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας.  

 

Σχετικά με τον τουρισμό, μετά την καταστροφική σεζόν του 2020 όλοι περιμένουν με αγωνία τους επόμενους μήνες, με τον κ. Δέμπα να σχολιάζει πως: «Οι μεγάλες τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν κάποιες προκρατήσεις. Δεν θα πιάσουμε τα νούμερα άλλων ετών αλλά τουλάχιστον με αυτό που βιώσαμε το 2020 δεν θα έχει καμία σχέση. Υπάρχει αισιοδοξία αλλά είναι νωρίς ειδικά για την περιοχή μας που ένα μεγάλο κομμάτι είναι του οδικού τουρισμού. Αν γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία) αντιμετωπίσουν καλά την υγειονομική κρίση θα δούμε ένα καλό ποσοστό».