Μόνο αρνητικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο κόσμος της... επιχειρηματικότητας. Η εστίαση και το λιανεμπόριο "στενάζουν" με την κατάσταση να μοιάζει με ασθενή στην εντατική.  

 

"Η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά. Βλέποντας την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, αναγκάζεται η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις για πιθανή συνέχιση του lockdown. Ακόμα και το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει τμηματικά και με ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα γίνει στην εστίαση. Όλα αυτά οδηγούν σε μία κατάσταση ασφυκτική.  Η οικονομία νιώθει τάσσεις καταστροφικές" λέει στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας

 

"Οι υποχρεώσεις για πολλές από τις επιχειρήσεις δεν σταματούν. Ο επιχειρηματίας με το που ανοίξει θα βρει μπροστά του λειτουργικές δαπάνες όπως ενοίκια, ηλεκτροδότηση, θα έχει να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, άρα αυτή τη στιγμή γεννιέται μία νέα γενιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Βλέπουμε ένα "τσουνάμι" που έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Μάρτιο και φτάνει μέχρι και σήμερα σε αυτό το δεύτερο καταστροφικό lockdown", επισημαίνει ο κ. Δέμπας. 

 

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η χώρα, λόγω του δευτέρου κύματος της πανδημίας του κορωναϊού, περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε για το χρόνο κατά τον οποίο θα αρχίσουν να άρονται τα περιοριστικά μέτρα και θα ανοίξει σταδιακά η αγορά. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. 

 

Όπως λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας "μεταφέρουμε στη κυβέρνηση προβληματισμούς και προτάσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να επιβιώσει η κοινωνία, ο επιχειρηματίας, αλλά και όλοι οι επαγγελματίες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.  Ένα μεγάλο ποσοστό δεν θα κατορθώσουν να ανοίξουν ή και να ανοίξουν θα κάνουν μία προσπάθεια για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Στην αγορά δεν θα υπάρχει η ίδια αγοραστική δύναμη. Είμαστε σε χειμερινή περίοδο, δεν υπάρχει τουρισμός και πιστεύω ότι θα είναι δύσκολη η κατάσταση για όλους τους επιχειρηματίες".