Στη φωτογραφία πάνω: η Βάσω Μώραλη στα στούντιο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το 1988, μερικά χρόνια μετά την παγκόσμια πρωτιά της. 

 

Ήταν 19 Ιουνίου 1983. Η ΕΡΤ ανέθετε σε μια γυναίκα δημοσιογράφο να μεταδώσει τον αγώνα Εθνικού Πειραιώς - Παναχαϊκής. Μάλλον κανένας εκείνη τη στιγμή δεν αντιλαμβανόταν ότι σημειωνόταν μια παγκόσμια πρωτιά. Η Βάσω Μώραλη, δημοσιογράφος από την Καβάλα, απασχόλησε στη συνέχεια τον ελληνικό Τύπο αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και RAI.

 

Καταγόμενη από τη Νικήσιανη Παγγαίου, η Βάσω Μώραλη μπήκε στη δημοσιογραφία σε μικρή ηλικία. Η αθλητική δημοσιογραφία και το γεγονός ότι «έσπασε» ένα ανδρικό «οχυρό» αποτέλεσαν αφορμές για να δεχθεί μπούλινγκ και πικρόχολα σχόλια. Δεν πτοήθηκε ποτέ. Υπηρέτησε με επιτυχία, επί 30 χρόνια, την ΕΡΤ, είτε ως δημοσιογράφος, είτε ως στέλεχος Τμημάτων και Εκπομπών.

 

Υπήρξε για πολλά χρόνια μια από τις πλέον αγαπημένες φωνές της ΕΡΑ ΣΠΟΡ σπάζοντας τη μονοτονία των ανδρικών φωνών αλλά και εμπλουτίζοντας με τις γνώσεις τις το περιεχόμενο των αθλητικών εκπομπών. Στη διάρκεια της καριέρας της διηύθυνε και τον Περιφερειακό Σταθμό ΕΡΑ της Καβάλας, σε ένα πέρασμα που συνδέθηκε με την αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και με προσπάθειες για αύξηση της ανταγωνιστικότητας. 

 

Πριν συνταξιοδοτηθεί, έκανε αυτό που ορισμένοι δημοσιογράφοι τολμούν συνήθως σε νεαρή ηλικία: μετανάστευσε στην Αυστραλία και εργάστηκε για 8 χρόνια κλείνοντας την καριέρα της ως διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης Αυστραλίας SBS

 

Την Παρασκευή 19/6/2020, η Βάσω Μώραλη έγραψε στο facebook: 

 

«37 χρόνια ακριβώς σήμερα από τότε που "έδεσα" την επαγγελματική μου ζωή με τις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις! (Ναι, βρε! Είμαι τόόόσο μεγάλη σε ηλικία!..) Που με ευλόγησε ο Θεός και με στήριξαν κάποιοι ωραίοι άνθρωποι, ώστε να κάνω το παιδικό μου όνειρο πραγματικότητα!

 

Στα 22 μου χρόνια, στις 19 Ιουνίου 1983 - ημέρα Κυριακή, την προτελευταία αγωνιστική της Α' Εθνικής Ποδοσφαίρου εκείνης της σεζόν (1982-83), η ΕΡΤ (διά του Προϊσταμένου του Αθλητικού Τμήματος του Β' Προγράμματος της Ε.ΡΑ. -και πολυαγαπημένου μου στα χρόνια που ακολούθησαν έως τώρα- Ηρακλή Κοτζιά) με εμπιστεύθηκε να είμαι η πρώτη γυναίκα -στον κόσμο, όπως αποδείχθηκε- που έκανε απευθείας μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. 

 

Στάδιο Καραϊσκάκη, αγώνας Εθνικού Πειραιώς - Παναχαϊκής (2-1 τελικό αποτέλεσμα). Σπουδαίες ομάδες, με εξαιρετικούς παίκτες, και οι δυο εκείνη την εποχή, ήταν από τους σταθερούς σημαντικούς "δευτεραγωνιστές" των πρωταθλημάτων...

 

Βγήκα στον "αέρα" με θάρρος, χωρίς τρακ και με πλήρη άγνοια κινδύνου εκείνο το ωραίο ηλιόλουστο απόγευμα, με υπέροχη θέα στον καταγάλανο Σαρωνικό Κόλπο από τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Με την τεχνική βοήθεια και τη συνεχή ενθάρρυνση του τεχνικού/ηχολήπτη που με συνόδευε (κι αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να ήταν ο Λάμπρος Φούντας -καλή του ώρα! Περνούν τα χρόνια κι η μνήμη έχει τις απώλειές της, βλέπετε...).

 

Έκτοτε ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες απευθείας μεταδόσεις (ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ, στίβου κ.α.) για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ εντός κι εκτός Ελλάδας. Αλλά και τέσσερις πολύ σημαντικές -έστω κι αν ήταν περιγραφή όχι από γήπεδο, αλλά μέσα από το στούντιο μπροστά σε έναν τηλεοπτικό δέκτη- για το Ελληνικό Πρόγραμμα της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης Αυστραλίας SBS -όπου έκλεισα την καριέρα μου ως Διευθύντρια του Προγράμματος αυτού. 

 

Ήταν και οι τέσσερις αγώνες της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014, έχοντας δίπλα μου τον αγαπημένο μου συνάδελφο Στέργο Καστελλορίου και τους μεγάλους στο αυστραλιανό και ελληνικό ποδόσφαιρο Πήτερ Καθόλο, Πήτερ Ρασκόπουλο (αρχηγός της Εθνικής Ανδρών Αυστραλίας κάποια εποχή) και Κυριάκο Τοχούρογλου να σχολιάζουν... 

 

Αξέχαστες ώρες κι εκείνες, σε απευθείας μετάδοση από τις 2 τη νύχτα έως τις 6-7 το πρωί (λόγω διαφοράς ώρας Αυστραλίας - Βραζιλίας). Μας άκουγαν ξενυχτώντας μέχρι και οι γιαγιάδες της Ομογένειας!.. Με έπιαναν και μου το έλεγαν στις εκκλησίες που πήγαινα, στο Σίδνεϊ... 

 

Με αφορμή την προσωπική μου αυτή "επέτειο" ένα θερμότατο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στην ΕΡΤ και στον Ηρακλή -που μου έδωσαν την ευκαιρία! 

 

Όπως και σ' όλους τους αγαπημένους συναδέλφους μου στο Αθλητικό Τμήμα της ΕΡΤ για την ωραία πολύχρονη συμπόρευση, στους υπέροχους πολύτιμους τεχνικούς μας, αλλά και στους ποδοσφαιριστές/αθλητές που συνάντησα και κάλυψα στην επαγγελματική μου πορεία στους αθλητικούς χώρους, στους παράγοντες των ομάδων και στους Έλληνες ακροατές/τηλεθεατές της ΕΡΤ και φιλάθλους ανά την Ελλάδα που -πλην μιας θλιβερής εξαίρεσης στην Ξάνθη (όπου χτυπήθηκα από χούλιγκαν μετά από αγώνα Ξάνθης - Παναθηναϊκού)- με σεβάστηκαν και μου έδειξαν με πολλούς τρόπους την εκτίμηση και την αγάπη τους όλ' αυτά τα χρόνια!»

 

Στη φωτογραφία κάτω: πρόσφατο δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο της Ιταλίας για την πρώτη γυναίκα που μετέδωσε αγώνες στον κόσμο