γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Προβληματισμός έχει προκληθεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) στο νομό Καβάλας το οποίο καλείται να αποφασίσει ποιους θα στηρίξει επισήμως στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019. 

 

Για την περίπτωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η απόφαση είχε ληφθεί κεντρικά, από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά και αφορά στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου Κωστή Σιμιτσή ο οποίος ετοιμάζει ήδη συνδυασμό ως υποψήφιος περιφερειάρχης.

 

Για τον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ θα ασχοληθεί -για την ώρα τουλάχιστον- μόνο με τον μητροπολιτικό Δήμο του νομού και για άγνωστους λόγους δεν βάζει προς συζήτηση το τι θα πράξει στους Δήμους Παγγαίου, Νέστου και Θάσου

 

Σημειώνεται ότι στο Δήμο Παγγαίου, ο Βασίλης Ξουλόγης που το 2010 και το 2014 είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα να στηριχθεί το 2019 από το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη πιο σίγουρη θεωρείται η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, ο οποίος το 2014 είχε κερδίσει τις εκλογές έχοντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Για τη Θάσο δεν φαίνεται να υπάρχει καν συνδυασμός αφού σχεδόν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν δραστηριότητα στην Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται ήδη από το 2014 στο συνδυασμό του Κώστα Χατζηεμμανουήλ

 

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Καβάλας, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θόδωρος Μουριάδης, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωστή Σιμιτσή, έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ενώ είναι και ο μοναδικός που έχει υποβάλλει εγγράφως το ενδιαφέρον του στη νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος. 

 

Κι ενώ το «χρίσμα» στον μοναδικό ενδιαφερόμενο θα ήταν -σε άλλες περιπτώσεις- αυτονόητο και «μονόδρομος» τα πράγματα έχουν περιπλέξει ορισμένα συμβάντα των τελευταίων ημερών. 

 

Από τη μια υπάρχουν στελέχη του κόμματος που μιλούν για «δαχτυλίδι» που έδωσε ο πρώην επικεφαλής της παράταξης στο Θόδωρο Μουριάδη, χωρίς να υπάρξει κάποια εσωκομματική διαδικασία. Τα μέλη αυτά, ωστόσο, δεν έχουν θέσει τέτοια ζητήματα στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. 

 

Από την άλλη, ο Μάκης Παπαδόπουλος που θα είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος δήμαρχος σε ανεξάρτητο, όπως τονίζει πάντα ο ίδιος, συνδυασμό, φέρεται να συνάντησε προ ημερών στην Καβάλα τον Γιώργο Καμίνη και άλλα στελέχη του κόμματος και να ζήτησε… να μην δοθεί χρίσμα στον Θόδωρο Μουριάδη

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος δεν ζήτησε ο ίδιος στήριξη του συνδυασμού του αλλά επισήμανε ότι σε αυτόν συμμετέχουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ότι ο χώρος δεν εμφανίζεται αυτή τη στιγμή αδιάσπαστος. Ένα χρίσμα, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, θα προκαλούσε σύγχυση. Ουσιαστικά ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να μην εμπλακεί και να αφήσει τις δυνάμεις του να αποφασίσουν πως θα πράξουν στις εκλογές. 

 

ΤΟ ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ της Καβάλας συνεδριάζει το βράδυ της Δευτέρας για να εξετάσει το ζήτημα που έχει προκύψει, ωστόσο οι αποφάσεις φαίνεται ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με τη νέα χρονιά.