Επιστολή απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Παρασκευόπουλο, ο Θωμάς Μαργαρίτης, πρώην δήμαρχος Δράμας και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας, κοινοποιούμενη στον αντιπεριφερειάρχη και  στους βουλευτές του Νομού, με σκοπό την κατάθεσης σχετικής ερώτησης στην Βουλή. Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

 

Προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης

Κοινοποιουμένη: Αντιπεριφερειάρχη  Δράμας Αργύρη Πατακάκη και στους βουλευτές του Νομού Δράμας, Χρήστο Καραγιαννίδη, Δημήτρη Κυριαζίδη και Κυριάκο Χαρακίδη.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και αγαπητέ κ. καθηγητά,

Η Δράμα απεδέχθη της ίδρυση Σωφρονιστικού καταστήματος στον Δήμο Νικηφόρου Δράμας, μετά από αγώνες του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας που με τα επιχειρήματά του έκαμψε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Ετσι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και επί Υπουργίας Σταθόπουλου το 2001, ελήφθη  απόφαση περί ιδρύσεως τριών νέων φυλακών σε Νικηφόρο, Νιγρίτα  και Μαλανδρίνο. Εγινε μάλιστα η χωροθέτησή τους από σχετική επιτροπή στην οποία μετείχα εγώ ως τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, ο Δήμαρχος Νικηφόρου Δράμας κ. Χασάπης, ο εκπρόσωπος τότε της Θέμιδας κατασκευαστικής κ. Ανεστάκος, καθώς και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης κ. Καλούδης.

Η θεμελίωση των φυλακών εγένετο το 2002 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Φίλιππο Πετσάλνικο που αντικατέστησε τον κ. Σταθόπουλο.

Ο Υπουργός κατά την θεμελίωση υποσχέθηκε την ανέγερση και των τριών σωφρονιστικών  καταστημάτων, σε δύο χρόνια από την θεμελίωση.

Πράγματι οι φυλακές Νιγρίτας και Μαλανδρίνου ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν εδώ και χρόνια, αντίθετα με αυτές του Νικηφόρου που «κατασκευάζονται» δεκατρία χρόνια από της θεμελιώσεώς τους, σαν να είναι το γεφύρι της Αρτας.

Τα προβλήματα της «Θέμιδος κατασκευαστικής» αρχικά, η έκπτωση του αναδόχου-εργολάβου στην συνέχεια και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδοτήσεως, οδήγησε,  για πολλά χρόνια, στο να μην εκτελείται καμμία εργασία. Ταυτόχρονα η μη φύλαξη του χώρου επέτρεψε το «πλιάτσικο» σε διάφορους, που κατέστρεψαν ή αφαίρεσαν όλα τα υλικά εξοπλισμού (τουαλέτες, λεκάνες, κλιματιστικά κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να υποστεί το Δημόσιο τεράστια ζημία. Όλα τα ανωτέρω παρουσιάστηκαν στον τοπικό τύπο προκαλώντας δυσμενή εντύπωση στους κατοίκους του νομούς μας και για την φθορά της Δημόσιας περιουσίας αλλά και για την απαράδεκτη  καθυστέρηση ολοκληρώσεως του όλου έργου, που κινδυνεύει να πεπαλαιωθεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί.

κ. Υπουργέ,

Προ τετραμήνου περίπου επισκεύθηκα το εργοτάξιο στον Νικηφόρο, όπου βρήκα τον αρμόδιο μηχανικό της εταιρίας που ανέλαβε να συνεχίσει το έργο.

Μου εξέθεσε ότι η συμφωνία της εταιρίας που εκπροσωπεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράδοση του όλου έργου, είναι το τέλος του 2015 και ότι απομένουν  να γίνουν ο βιολογικός καθαρισμός, ο δρόμος σύνδεσης από τον κεντρικό δρόμο του Νικηφόρου προς τις φυλακές, που σήμερα είναι χωματόδρομος, και τέλος πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της Υδρεύσεως. Για τον βιολογικό καθαρισμό ανέφερε ότι ανέλαβε εργολάβος, ο οποίος δεν εγκαταστάθηκε ακόμα, η ύδρευση είναι υπό σκέψη και ο δρόμος είναι υπό έρευνα.

Πάντα τα ανωτέρω μου τα επιβεβαίωσαν και οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο τ. Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ.Αθανασίου σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, λέγοντας ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2015.

Κύριε Υπουργέ,

Ως της Υπουργός της Δικαιοσύνης και με της γνωστές ευαισθησίες που της διακρίνουν,

παρακαλώ να επιληφθείτε  άμεσα του θέματος, δεδομένου ότι με λίγα σχετικά χρήματα θα λειτουργήσει επιτέλους ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα που θα αποσυμφορήσει  τα ήδη ασφυκτικά λειτουργούντα, υπό απαράδεκτες, σε της περιπτώσεις, για της κρατουμένους συνθήκες.

Επειδή της είναι αρκετές οι εργασίες που απομένουν ώστε να παραδοθεί το όλο έργο τέλος του 2015 θα πρέπει οι  ενέργειες να είναι τάχιστες.

Γιατί επί 13 ολόκληρα χρόνια χορτάσαμε από σχετικές εξαγγελίες περί ημερομηνιών ολοκληρώσεως και λειτουργίας της.

Αλλως και σε περίπτωση μη υλοποιήσεως της δεσμεύσεως του προκατόχου της περί ολοκληρώσεως του έργου, τέλος του 2015, παρακαλώ της με ενημερώσετε για την πρόθεση του Υπουργείου της για την περάτωση των εργασιών και της παραδόσεως του

Κ. Υπουργέ,

Θέλω να αποδεχθείτε το εύλογο ενδιαφέρον μου για το συγκεκριμένο θέμα ως Δικηγόρου, καθόσον ηγέρθη η διεκδίκηση των φυλακών από τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, όταν εγώ ήμουν Πρόεδρός του και είχα  αναλάβει το βάρος της υποστήριξης  της αποδοχής του, έργο αρκετά επαχθές και επίπονο, με την δεδομένη άρνηση μεγάλης μερίδας  Δραμινών, όπως και στα περισσότερα μέρη της χώρας μας, να φιλοξενήσουν σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά και με την ιδιότητα του τ. Δημάρχου της ακριτικής και μαρτυρικής πόλεως της Δράμας, της μονίμως αδικημένης από την κεντρική διοίκηση.

Το δράμα της ανέγερσης των φυλακών στην  Δράμα κατάντησε ανέκδοτο στα χείλη των αντιδρούντων στην κατασκευή τους  που  ισχυρίζονται ότι «Το κράτος σε μας ούτε νεκροταφεία μας δίνει  να κατασκευάσουμε».