Με την ανάθεση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ξάνθης με την Καβάλα ξεκινά το μεγαλόπνοο έργο «Σιδηροδρομική Εγνατία και Project Sea to Sea» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο στην Καβάλα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Τσίπρα και Μπορίσωφ.

 

 

Η μελέτη αφορά στη σύνδεση των Τοξοτών Ξάνθης με το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και ανατέθηκε έναντι του ποσού του 1,27 εκατ. ευρώ σε κοινοπραξία μελετητικών εταιριών, από την ΕΡΓΟΣΕ.

 

 

Το έργο προβλέπει την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής 32 χιλιομέτρων που θα συνδέει το λιμάνι Φίλιππος Β της Καβάλας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ξάνθης-Θεσσαλονίκης. Συνολικά το κόστος του έργου εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ και θα είναι τμήμα της νέας ηλεκτροκίνητης γραμμής που θα συνεχίζει από την Καβάλα προς τη Θεσσαλονίκη, μειώνοντας κατά 3 ώρες συνολικά τη χρονοαπόσταση από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

 

 

Παράλληλα με το λιμάνι, η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί και επιβατικούς σταθμούς στους ενδιάμεσους οικισμούς Καρβάλης, Πέρνης και Γραβούνας, όπου θα γίνουν σιδηροδρομικοί σταθμοί. Τέλος, θα ακολουθεί τη διαδρομή της Οδού Εγνατία μέχρι να συνδεθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό των Τοξοτών Ξάνθης, δίπλα στο Νέστο.

Η εν λόγω σύνδεση θα συμβάλει τόσο στην εμπορική αξιοποίηση του λιμένα Καβάλας, όσο και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου που συνεχίζει να χρησιμοποιεί στην περιοχή τις υποδομές του 19ουαιώνα. Η υλοποίησή του αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση τόσο στην εμπορευματική όσο και στην επιβατική κίνηση από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

 

 

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης αναφέρει πως ενώ θα έπρεπε όλοι Καβαλιώτες να είναι ικανοποιημένοι κάποιοι μεμψιμοιρούν. 

 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της Καβάλας επί δεκαετίες, η σύνδεσή της με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ για την ολοκλήρωση των μελετών του έργου που προετοιμάζουν τη δημοπράτησή του. 
Πρακτικά, σε έξι μήνες αναμένεται να γίνει η δημοπράτησή του και σε ένα χρόνο να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Πρόκειται για τη σύνδεση των Τοξοτών με το λιμάνι Φίλιππος Β΄, που θα αποτελέσει τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο εργάστηκαν πάρα πολλοί όλες αυτές τις δεκαετίες. Άνθρωποι από το χώρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης.
Όλοι αυτοί και όλοι οι Καβαλιώτες πρέπει πλέον να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτήν την εξέλιξη.
Δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να έχουν ως δεύτερη φύση τη μεμψιμοιρία. Όταν υπογράφηκε στην Καβάλα η συμφωνία με τη Βουλγαρία μόνιμη επωδός των δηλώσεών τους ήταν πως δεν θα βρεθούν τα χρήματα και πως το έργο ή θα μείνει στα χαρτιά ή, αν γίνει, δεν πρόκειται κανείς από τους εν ζωή σήμερα να το δει.
Ωστόσο και τα χρήματα βρέθηκαν και οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και σε πείσμα των δύσκολων καιρών το έργο προχωρά.
Αυτή η εξέλιξη ανατρέπει βεβαίως το καταστροφολογικό αφήγημα ορισμένων, ότι έχουμε μια ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση. Γι’ αυτό, αντί η είδηση αυτή να βρίσκεται στην κορυφή της τοπικής επικαιρότητας, δημιουργούνται ζητήματα από το πουθενά, που αποσκοπούν στην καλλιέργεια της διχόνοιας, του ρατσιστικού μίσους και της μόνιμα άγονης αντιπαράθεσης.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να περάσουν στο παρελθόν των δεκαετιών αναμονής και τέλματος και οι μεμψίμοιρες τοποθετήσεις και η μικροκομματική τακτική».