Τη μετονομασία της οδού Μητροπόλεως στην Καβάλα σε οδό Μητροπολίτου Προκοπίου ζήτησε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιουλίου 2018, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ο μητροπολίτης Στέφανος

 

Ο μητροπολίτης Στέφανος έκανε γνωστό ότι την Κυριακή 29 Ιουλίου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτου Προκοπίου στην εκκλησία Αποστόλου Παύλου και ότι αμέσως μετά θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των τριών προτομών των τριών μακαριστών μητροπολιτών: Χρυσοστόμου, Αλεξάνδρου και Προκοπίου

 

Την ίδια ημέρα θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια των νέων πινακίδων στην οδό Μητροπόλεως, εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. 

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου 2018. 

 

Ο μητροπολίτης πρότεινε να μην καθαιρεθεί η παλιά πινακίδα της οδού αλλά να τοποθετηθεί κόκκινη γραμμή πάνω της κι από κάτω να τοποθετηθεί πινακίδα με τη νέα ονομασία «Οδός Μητροπολίτου Προκοπίου». 

 

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο μητροπολίτης Στέφανος, θα τελεστεί και μετονομασία του Ιδρύματος Χρονίων Πασχόντων «Ο Άγιος Σίλλας» σε «Προκόπειο Ίδρυμα»

 

«Ο μητροπολίτης Προκόπιος σχεδόν τα 3/4 της ζωής του τα πέρασε εδώ στην πόλη σας, πολλούς πάντρεψε και βάπτισε, αγωνίστηκε πολλές φορές για τα δίκαια της Καβάλας, έβαλε τον εαυτό του πάντα μπροστά σε δίκαιες και σοβαρές περιπτώσεις με τις οποίες αναδεικνύεται η πόλη» είπε ο μητροπολίτης Στέφανος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι επέστρεψε από επίσκεψη στο Άγιο Όρος και στο Βατικανό.

 

ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΔΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

 

Για το θέμα της μετονομασίας οδού, παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης «ΚΑΠ» Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος θύμισε ότι η δημοτική αρχή του είχε απαντήσει αρνητικά σε αντίστοιχο αίτημα για μετονομασία της οδού Κύπρου σε οδό Λευτέρη Αθανασιάδη, με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

 

Ζήτησε να μπει το θέμα μαζί με την πρόταση του μητροπολίτη στην επόμενη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε ότι το θέμα δεν μπορεί να μπει στην ίδια συνεδρίαση με αποτέλεσμα στην αίθουσα να επικρατήσει ένταση. Τελικώς δεν έγινε γνωστό αν θα δοθεί συνέχεια στο αίτημα για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του επί 16 χρόνια δημάρχου Καβάλας. 

 

Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΣΙΜΙΤΣΗ

Απαγορεύεται η μετονομασία οδών, είπε σε παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος και στη μετονομασία της οδού Μητροπόλεως. 

 

Είπε πως η νομοθεσία επιτρέπει μετονομασίες οδών πόλεων μόνο για εξαιρετικούς λόγους, διαφορετικούς με αυτούς που ισχύουν στα δύο αιτήματα, ενώ επισήμανε ότι για τη μετονομασία δεν μπορεί να συνεδριάσει από μόνο του το Δημοτικό Συμβούλιο αν δεν έχουν προηγηθεί γνωμοδοτήσεις αρμοδιότερων οργάνων

 

Ο κ. Σιμιτσής αντιπρότεινε να δοθεί το όνομα του μακαριστού μητροπολίτη στην ανώνυμη σήμερα οδό που περνάει μπροστά από το ίδρυμα χρονίως πασχόντων, το οποίο θα μετονομαστεί σε Προκόπειο Ίδρυμα. 

 

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Από τους παλιότερους δημοτικούς συμβούλους στο Σώμα, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Νίκος Μαυρίδης, επιβεβαίωσε ότι η μετονομασία οδών αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής, η οποία συνεδριάζει ανά δύο έτη.

 

"Αν πρόκειται για αντιστασιακούς, εύκολα παίρνουμε αποφάσεις..." σχολίασε σκωπτικά ο σημερινός πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος.